Flygbolaget har i pressmeddelanden förklarat att de tänker starta upp både inrikesflyg i Spanien och internationella flygningar.

De första flygningarna beräknas starta redan den 24 juni, medan huvuddelen startar den 1 juli, de räknar med att komma upp i cirka 40 – 45 procent av sin kapacitet i juli. Detta motsvarar 1.000 dagliga flygningar i sitt europeiska nät, dessutom räknar de med att starta flygningar till Marocko.

Ryanair har 80 baser i Europa, i Spanien är Málaga en av de viktigaste och där räknar de med att kunna starta den 1 juli. Men de första flygningarna i Spanien förväntas bli från Sevilla den 24 juni, då startar de linjerna därifrån till Bryssel och London samt inrikes till Barcelona, Ibiza och Santiago de Compostela. Allteftersom kommer fler spanska destinationer att återstarta från Sevilla såsom Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Palma de Mallorca, Teneriffa och Valencia.

Det blir dagliga flygningar till Barcelona i juli men bara 4 per vecka i augusti och september. Flyg till öarna Fuerteventura och Lanzarote kommer att upprätthållas med 2 förbindelser per vecka i juli, Gran Canaria och Ibiza minskas till en flygning per vecka i augusti och september. För Teneriffa finns det ännu bara schemalagda flygningar fram till augusti. Rutten till Palma de Mallorca återupptas med tre flygningar per vecka liksom rutten till Santiago de Compostela, där kommer frekvensen att sjunka något i augusti och september. Likadant blir det för Valencia där börjar de med 2 flygningar per vecka i juni. Alicante flygplats kommer att få tre flyg i veckan med start i oktober medan rutten till Vitoria startar i augusti.

I juli planeras för flygningar till bland annat Italien, Tyskland och Wien i Österrike. Det schema som har aviserats av flygbolaget inkluderar flyg med tretton europeiska länder samt Marocko. Tyskland, Storbritannien, Italien och Frankrike är de länder som får flest linjer, men även Sverige finns med i planeringen. Det går redan nu att boka flyg genom Ryanairs hemsida, men det är fortfarande oklart om det verkligen blir några flyg – se nedan. Planen är villkorad av att myndigheternas restriktioner för flygningar inom EU lyfts, skriver Ryanair i pressmeddelandet.

Om flygningarna blir verklighet så kommer flygplanen att tvättas invändigt med desinfektionsmedel varje kväll. Passagerare och besättning skall bära munskydd både i kabinen och i terminalen och det skall hållas vissa avstånd i kabinen. Det kommer att tillåtas mindre mängd bagage, serveringen ombord blir begränsad och boardingkort bara i mobilen. Det får inte bli några köer till toaletterna, användning av dessa blir bara efter förfrågan. De räknar också med att det blir obligatorisk temperaturkontroll av passagerarna på flygplatsen före avfärd.

Passagerare som reser till Europeiska unionen i juli och augusti måste lämna uppgifter om vistelsens längd och adress och kontaktinformation utomlands. Denna information kommer att överlämnas till destinationens myndigheter för att hjälpa dem att övervaka efterlevnaden av eventuella isoleringsbestämmelser.

Bildtext: Ryanair, Boeing 737-800 (EI-ENI), foto: Adrian Pingstone.
Artikel: Jonny Erixon.