Med stöd av Ciudadanos eller Podemos kan socialistpartiet PSOE få tillräckligt många mandat för att bilda regering i Spanien de närmaste fyra åren. Det visar den opinionsundersökning från CIS som publicerades på tisdagen där 16.194 person har utfrågats mellan den 1 till 18 mars.

Den 28 april hålls det allmänna val i Spanien. Det publiceras olika opinionsundersökningar så gott som varje dag. Undersökningen från CIS är den största och mest omfattande.

CIS-undersökningen visar också att hela 41,6 procent ännu inte har bestämt sig helt vilket parti som får deras röst.

I undersökningen får nuvarande regeringspartiet, socialisterna PSOE 30,2 procent följt av Partido Popular med17,2 procent, Ciudadanos 13,6, Unidas Podemos med 12,9 och Vox med 11,9 procent. På vänsterkanten har vi PSOE och Unidas Podemos. På högerkanten PP, Ciudadanos och Vox.

Annons

Om resultatet från opinionsundersökningen står sig på valdagen betyder det att Pedro Sánchez inte behöver söka stöd av separatistpartierna i Katalonien. Det skulle räcka med att det vänsterorienterade protestpartiet Unidas Podemos eller mittenhögerpartiet Ciudadanos blir stödparti till PSOE plus ett tredje stödparti som exempelvis PNV.

I parlamentet finns 350 mandat. 176 betyder majoritet.
Det har blivit svårare för opinionsinstituten att pejla läget i nationen. Läser mer om det i krönikan Spanien just nu – laddad fråga