En 50-årig brittisk man som blev tagen för grovt rattfylleri i La Cala de Mijas har blivit frikänd. Mannen fick inte sina rättigheter upplästa på engelska. Enligt domaren fick mannen inte en tolk och på så sätt genomfördes inte alkoholtestet på rätt sätt.

Dagstidningen Diario SUR skriver att polisen fattade misstankar mot mannen som kom körande i onormalt låg hastighet i La Cala de Mijas. Samtidigt körde mannen på fel sida i en rondell.

Utandningstestet bekräftade vad polismännen misstänkte; mannen hade nästan fyrdubbelt så höga värden som det tillåtna. Händelsen inträffade klockan 2 på natten den 5 maj 2013 i La Cala de Mijas.

Vid det första testet hade mannen 0,95 milligram alkohol per liter utandningsluft. I det andra testet som utfördes tio minuter senare hade han 0,94. Det maximalt tillåtna är 0.25.

Annons

Enligt domen vid en domstol i Málaga (Juzgado de lo Penal número 5 de Málaga) bestrids inte testresultatet. Domstolen anser att resultatet från alkoholtestet är ett ”sant faktum” däremot fanns ingen tolk på plats som kunde läsa upp mannens rättigheter på det språk som mannen talade, i det här fallet engelska.

Advokat Manuel Huertas som försvarade den åtalade menar att domen sätter ett ”prejudikat” för den utländska kolonin på Solkusten.