Spaniens regeringschef Mariano Rajoy skulle kunna tänka sig att skicka spanska trupper för att bekämpa islamiska staten om parlamentet stod bakom beslutet. Alla talar om att hjälpa men ingen tycks göra något åt det grundläggande problemet: situationen i Syrien.

Rajoy anser att det är dags att ta itu med orsakerna till migrationen. EU bör göra något liknande som Marshallplanen som lanserades av USA för att återställa Europa efter andra världskriget.

I en tv-intervju i Telecinco är den spanska regeringschefen mycket kritisk till hur länderna har hanterat konflikten i Syrien. I stället för att göra något har situationen bara blivit värre.

”Vi måste förutse problem och inte vänta för att se som händer. När det gäller den nuvarande flyktingkrisen från främst från Syrien har EU-kommissionen agerat allt för långsam”.

Rajoy säger också att den spanska regeringen kommer att ta emot syriska flyktingar som vill till Europa eftersom Spanien är ett land som respekterar frihet och mänskliga rättigheter. Rajoy förnekar även att den spanska regeringen har förändrat sin attityd på grund av påtryckningar.

I Spanien bor många miljoner utlänningar, totalt mer än 10 procent av invånarantalet, och som bidrar till social trygghet genom Seguridad Social. Rajoy betonar att majoriteten är väl integrerade, fungerar och lever ett anständigt liv och hjälper Spanien i dess utveckling. Visserligen finns det andra, men den gruppen är inte stor, som har ett annat beteenden som inte är så lämpligt.