Under natten till lördag registrerades mycket starka stormar runt om i Valencia. De var som intensivast vid kusterna nära Castellón och Alicante. Räddningstjänsterna har behövt hjälpa flera personer som fastnat i sina fordon och evakuerat två campingplatser till följd av det hårda vädret. Samtidigt har flera skador på vägar och allmänna platser rapporterats. 

De lokala brandmyndigheterna har varit aktiva under helgen, främst i områdena: Orpesa och Torreblanca, i provinsen Castellón, och i Benidorm, Ibi, Elche, Finestrat, Altea, Vilajoisa, La Nucía och Benissa, i Alicante. Här säger brandmännen att de utfört mer än 35 aktioner. Totalt har över 8777 samtal kommit in till 112 i regionen under natten mellan lördag och söndag. 265 av dem var relaterade till det kraftiga regn som ska ha orsakat 90 incidenter. 

Mest nederbörd i Orpesa

Den högsta nederbörden uppmättes i samhället Orpesa och landade på 144,4 liter per kvadratmeter under 12 timmar. I Benidorm har det kraftigaste skyfallet på mycket länge registrerats när 91 liter per kvadratmeter föll på mycket kort tid, det mesta bara under timmen mellan 02.00 och 03.00.

Flera campingplatser har tvingats se över situationen och säkerheten och två av dem har behövt evakueras till följd av översvämningar i Castellón. I Orpesa har gästerna på Ribera Mar de Orpesa flyttat in på en av Marina d’Ors hotellanläggningar medan besökarna på Bravo Playa de Cabanes fick spendera natten på ett härbärge. 

Enligt räddningstjänstens sociala medier har de som flyttats från Ribera Mar fått återvända till de övre tomterna på området där situationen är under kontroll. De som fick lämna Bravo Playa de Cabanes har fått komma till ett hotell där de också har försetts med frukost. 

Under söndagen beslutades att de som bor på de båda campingplatserna gradvis kommer att flyttas tillbaka. 

Flera personer räddade ur fordon

Brandmän och lokalpoliser i Castellón har räddat personer som varit instängda ur sex olika fordon på grund av de höga vattennivåerna. Samtidigt har ingripanden gjorts i garage och källare runt om i kommunerna. 

I Alicante har mer än 40 insatser rapporterats av brandmyndigheten. En klar majoritet av dessa har handlat om akut vattendränering eller räddningsinsatser på grund av höga vatten.