Idag avslutas gruppspelet i årets Davis Cup. Sverige ligger på andra plats inför slutomgången och har därmed chansen att nå finalspelet i Malaga senare i höst. Även värdnationen Spanien har chansen att ta sig dit.

Sverige inledde turneringen i tisdags med att överaskande besegra Argentina med 2-1 efter dubbla segrar från bröderna Elias och Mikael Ymer. Segern gav Sverige goda förutsättningar att gå vidare från en tuff grupp som förutom Argentina består av Kroatien och Italien. 

“Jag är väldigt nöjd med segern för vi är inte favoriter i en så här tuff grupp. Den här vinsten känns dubbelt värdefull,” sa Elias Ymer till turneringens hemsida efter matchen. 

Sverige kunde tyvärr inte följa upp den lyckade premiären med en till vinst i den andra matchen. Istället föll man mot Kroatien. Elias vann den inledande singelmatchen men Mikael förlorade den andra mot Borna Coric som är 26a på världsrankingen. 

Bröderna spelade sedan dubbelmatchen tillsammans och där blev den kroatiska duon Nikola Mektic och Mate Pavic för svåra. Ymerbrorsorna spelade bra men förlorade i två jämna set med 7-5 och 6-4.

Avgörande i Italien

Nu väntar en direkt avgörande slutomgång mot Italien som leder gruppen efter två raka segrar. Sveriges grupp spelas i Bologna vilket ger Italienarna ytterligare en fördel i avgörandet men Elias Ymer är hoppfull inför i eftermiddag. 

“Jag tror på oss. Det kommer blir vår största DC-match någonsin. Italien har hemmaplan och det kommer vara fullsatt. Vi kommer ha hela Italien emot oss. Det kommer bli en extraordinär tillställning,” sa han till Aftonbladet efter förlusten mot Kroatien. 

Spanien har också chansen

Det spanska laget står också på en seger och en förlust inför den sista omgången. Man började starkt med en 3-0 vinst mot Serbien i onsdags men föll sedan mot Kanada med 2-1 under fredagen. Spaniens grupp spelas i Valencia och i den sista matchen ställs man mot Sydkorea som förlorat båda sina matcher så här långt. Det spanska laget har därmed goda chanser att nå slutspelet som hålls i Malaga mellan mellan 22 och 27 november.