Provinsen släpar dock efter resten av landet både när det gäller kostnaden för livsmedel och den totala inflationen. 

Enligt siffror från det spanska nationella institutet för statistik (INE) stannade prisökningarna i mataffärerna av något i Málagaprovinsen under oktober. Den senaste rapporten publicerades i tisdags och visar att den årliga prisökningen på mat och icke-alkoholhaltiga drycker var 9,7 procent jämfört med förra året. Det är första gången sedan mars 2022 som ökningen är mindre än 10 procent. 

Rapporten visar dock att det var dyrare att fylla kylskåpet i Málaga än i resten av landet. Den nationella ökningen låg på 9,3 procent, 9,5 om man räknar med drycker. Ökningarna har stabiliserat sig sedan februari förra året, då den låg på 18,7 procent i Málaga och 16,6 sett till hela landet. 

Málaga ökar även mer än övriga landet när det gäller all konsumtion. Den nationella inflationen låg på 3,5 procent och i Málaga var den på 4,1. 

Varför stiger priserna mer i Málaga?

Annons

Det finns många faktorer som gör att inflationen är större i Málaga än resten av landet. Provinsen har haft rekordmånga besökare under sommaren och priserna på barer och restauranger har gått upp med 8,2 procent. Samma siffra för hela Spanien är 6,3 procent. 

Samtidigt har priset på transport gått upp med 2,6 procent jämfört med den nationella siffran på 1,4. Alkohol och tobak har gått upp med 8,2 procent i Málaga och 7,6 procent i Spanien. 

Kläder och skor har däremot blivit billigare, om än bara med 0,1 procent, medan de ökar i pris på nationell nivå med 1,3 procent. Priserna på elektricitet och gas minskade med 21,9 procent i Málaga jämfört med 21,2 i resten av landet. 

Om man ser till totalen i Andalusien steg priserna med 3,8 procent i oktober, tre tiondelar mindre än i Málagaprovinsen. Prisökningen på mat och dryck ligger dock lägre i Málaga än övriga regionen där den var uppe i 10 procent.