Sluta attackera pressen och sprid inte falska nyheter. Det uppmanar journalistförbundet i Spanien FAPE (Federación de Asociaciones de Periodistas de España) de politiska partierna med anledning av Pressfrihetens Dag som uppmärksammas den 3 maj.

Yrkesverksamma inom mediebranschen önskar inte bli smittade av polarisering. Målet är att erbjuda sakliga och sanningsenliga nyheter och inte att bidra till att skämma ut journalistkåren.

Uttalandet gjordes av journalistförbundets ordförande Miguel Ángel Noceda i samband med den konferens som hölls i Talavera de la Reina (Toledo).

Till grund ligger ”Talavera-deklarationen” där journalistförbundet FAPE ber om att den politiska polariseringen och spridandet av falska nyheter upphör.

I det index över pressfriheten i världen ligger de nordiska länderna högt upp. Norge, Danmark och Sverige innehar de tre främsta platserna. Spanien ligger på plats 30.

I Sverige antogs den senaste tryckfrihetsförordningen 1949. Men Sverige grundlagsfäste tryckfriheten redan år 1766, som första land i världen.

Tryckfriheten innebär bland annat rätt att framställa och sprida tryckta skrifter utan föregående censur och andra hinder.

I Spanien har polariseringen ökat. Det är en anledning till att journalistförbundets ordförande Miguel Ángel Noceda uppmanar de politiska partierna att skydda den grundlagsfästa rätten till information och inte uppmuntra till spridning av lögner och falska nyheter genom att använda sociala nätverk och samtidigt pressa media och journalister.

”Vi kräver att politiska grupper slutar med sina attacker mot press och journalister för att tysta kritiska röster” som det står i texten som nyhetsbyrån Europa Press hänvisar till.

Politiska PR-firmor ska inte sprida falska nyheter eller sprida manipulerade nyheter som ligger i deras egna intressen. Politiker bör påminnas om att journalisters skyldigheter är att ställa kritiska frågor och ifrågasätta uttalanden från politiska ledare.

FAPE är mycket kritiska till den senaste tidens attacker på pressfriheten där politiker pekar finger, trakasserar på nätet och utesluter viss media och journalister från att ställa frågor.

Det var 1991 som FN:s generalförsamling bestämde att 3 maj skulle bli Pressfrihetens Dag.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.