Att inneha en kamphund eller farlig hund klassificeras som att inneha ett skjutvapen. Idag kommer en ny förordning att godkännas som går ut på att en person som finns med i kriminalregistret inte få äga en kamphund. Dessutom måste en ägare klara ett psykologiskt test, skriver dagstidningen Diario SUR.

Beslutet som rör Málagaprovinsen grundar sig på nya regler som gäller i landet. Enligt dagstidningen SUR måste en hundägare till det som betraktas som en farlig ras eller kamphund lämna in ett intyg på att han inte finns i kriminalregistret eller har några psykiska problem.

En licens som gäller under fem år kräver dessutom att man tecknar en ansvarsförsäkring som gäller tredje person och täcker minst 175.000 euro. Hunden måste även finnas med i en uppteckning vid kommunen och skall gå med munkavle och kedja på allmän plats. De får inte tillgång till barnens lekplatser eller parker som besöks av barn.

Brist på munkavel innebär böter på 300 euro och att sakna tillstånd innebär böter på 2.400 euro.

Annons

Enligt Colegio de Veterinarios finns det i Málaga totalt 60.499 hundar. 1.452 av dessa ingår i gruppen ”potentiellt våldsamma” som exempelvis rottweiler, Pitt bull, Doberman och American Staffordshire Bull Terrier.