Sedan den 18 juli 2011 är en 17-årig svensk misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på en strand i Fuengirola. Samtidigt uppger dagstidningen Diario SUR att polisens säkerhetsstyrkor, Fuerzas de Seguridad, misstänker att utländska besökare på Solkusten anmäler våldtäkter för att få ut försäkringspengar. Det handlar alltså om simulerade våldtäkter som aldrig har ägt rum.

Enligt tidningen har polisen på Solkusten undersökt flera fall där det finns misstankar om att det påstådda offret har försökt att få ut försäkringspengar genom en påstådd våldtäkt.

En läkare uttalar sig i tidningen om ett beteende hos det påstådda offret som gör att polisen tvivlar på vissa anmälda våldtäkter. I väntrummet inför en läkarundersökning har offret observerats hur denne har chatta livligt med vänner och det har förekommit skämt.

I stället för chocktillstånd, nervositet eller oro, som det också rapporteras om, finns det andra fall som ger en annan image.
”Ibland blir man övertygad om att de ljuger. De är väl insatta i försäkringar och känner för att prova det”, säger en läkare till tidningen.

Annons

Enligt polisen har flera av de påstådda offren visat upp sina försäkringar i samband med anmälan. I försäkringen är det inskrivet att försäkringstagaren har rätt att få tillbaka hela summan på resan i händelse av att personen blir överfallen under resan. På så vis hoppas personen att få resan betald.

Påstådda våldtäktshändelser kan vara mycket svåra att bevisa speciellt när det inte finns några vittnen. En indikator på ett simulerat brott är frånvaron av skador eller andra resultat från läkarundersökningar.
”Ibland är personen till och med ovillig till att genomgå en undersökning”, säger en läkare till dagstidningen Diario SUR.

Polisens undersökningar kring påstådda våldtäkter rör utländska besökare i åldern 19 till 25 år. I regel uppstår misstankar om ett simulerat brott när en våldtäkt anmäls efter 48 timmar.
Det finns fall när brottet har anmälts bara någon dag innan det påstådda offret ska resa hem. I flera fall läggs utredningarna ned i brist på bevis. Samtidigt har anmälaren redan fått ut sina försäkringspengar i sitt hemland. 17-årig svensk misstänkt för våldtäkt får inte lämna landet