Att starta en vingård i dessa dagar beskrivs som en halvgalen uppgift eftersom Spanien redan har omkring 6.000 vingårdar. Många känner en passion för området och de älskar vin vilket gör att vissa vågar att satsa.

Det inspirerade bröderna Francisco och Andrés Fontalba som för elva år sedan startade upp bodega Fontalba Capote i Almargen som ligger strax väster om Antequera. Som en hyllning till sin far har de nu börjat producera viner som de är mycket nöjda med när det gäller kvalitén.

Den senaste skörden från vinarealen som täcker ett 35 hektar stort område innebar en produktion på 200.000 liter vin vilket är rekord. Det som produceras är vita, röda, rosé, moscatel och Pedro Ximénez. Druvor som odlas är bland annat Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Moscatel och Pedro Ximenez.

Den här veckan medverkar Francisco och Andrés Fontalba vid en gourmet-mässa i Madrid och framöver kommer deras viner att exporteras till utlandet.

Annons

Vinnäringen växer så det knakar i provinsen Málaga. På knappt ett decennium har antalet vingårdar ökat från nio till 45 enligt tillsynsnämnden för Denominación de Origen ’Málaga’ y ’Sierras de Málaga.