Under förra året gav sig mer än 600 000 resenärer ut på havet för att ta sig till spanska hamnar. 

Inte alltid till lokalbefolkningen vid hamnarnas förtjusning. 

Antalet turister som kom med båtar som la till i spanska hamnar under 2023 var större än 600 000, enligt de senaste uppgifterna. 

Siffrorna börjar närma sig rekordet som sattes 2012 när 700 000 registrerades. MSC Cruises VD, Fernando Pacheco, sade på en presskonferens i Madrid att efterfrågan ökar på kryssningar för varje år som går. 

Annons

Hans företag tog emot mer än hälften av alla förra årets passagerare, med omkring 350 000 kunder. Pacheco tror att den siffran kommer att öka med mellan 10 och 15 procent 2024. 

“Under 2023 sålde vi nästan dubbelt så många biljetter som 2019,” tillade han och berättade även att genomsnittspriset per person är 120 euro per natt. Då ingår både hytt för natten och alla måltider. 

Pacheco tror att en av anledningarna till att fler väljer kryssningar är att flygbolagen minskat sin kapacitet sedan pandemin. Fler väljer att resa med båt istället för att betala för de dyrare flygbiljetterna. 

Lokalbefolkningen klagar

Det ökade antalet turister som kommer till landets hamnar har lett till flera klagomål från personer som bor nära vattnet. De menar att hamnarna och områden kring dem blir överbefolkade och för trånga under högsäsongen. Staden där det klagas mest är Barcelona och därför uppger MSC att de utvecklar strategier för social- och miljömässig hållbarhet i samråd med andra aktörer på marknaden och stadsrådet. 

Som en del i detta berättar Pacheco att MSC har lovat att inte ta emot vattenleveranser under tiden de ligger förankrade i Barcelonas hamn. Istället ska de använda fartygens egna avsaltningssystem för att få fram vatten till sina passagerare. Det gäller dock inte dricksvatten. 

Avgångar från Bilbao

I dagsläget kommer mer än hälften av kryssningspassagerarna från USA. Ett av MSC stora mål är att sektorn ska öka bland europeiska resenärer. “En av våra största utmaningar är att fortsätta att växa i Spanien och att göra den marknaden större,” sade han. Till exempel hoppas företaget snart börja med avgångar från hamnen i Bilbao där de ska kunna öka användandet av deras mindre fartyg.