Föreningen ”Manos Limpias” lämnade på onsdagen in en stämningsansökan i Högsta Domstolen mot Podemos partiledare Pablo Iglesias. Totalt handlar det om tio brott bland annat samröre med en kriminell organisation, korruption och brott mot arbetslagar skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Det är kollektivet och föreningen ”Manos Limpias”, Rena händer, som menar att Pablo Iglesias är skyldig till ”många uppenbara oegentligheter” som rör anställningar av personer utan att vara inskrivna i det allmänna socialförsäkringssystemet. Det handlar också om svarta utbetalningar och provisioner för tjänster, att inte har respekterats anställdas rättigheter och tagit emot bidrag från tveksamma organisationer i Venezuela och Iran.

Föreningen ”Manos Limpias” jämför Podemos partiledare Pablo Iglesias med Adolf Hitler, Vladimir Lenin, Pol Pot, Mao Zedong och Fidel Castro och andra ledare som kom med ”falska löften”, och varnar för att Spanien kan ”gå på grund”.

”Pablo Iglesias är en revolutionära ledare, förklädd till demokrat som drar nytta av samhällets friheter och rättsstatsprinciper, med syfte att förstöra inifrån” skriver föreningen. ”Hans primära syftet är personlig vinning” menar föreningen och tar upp svarta inkomster på tusentals euro i veckan som strömmar in från olika håll.

Annons

Pablo Iglesias är partiledare för Podemos som i den senaste opinionsundersökningen skulle bli näst största parti om det vore allmänna val idag. Partiet har inte funnits länge men har trots det hastigt vuxit på grund av antalet korruptionsfall som drabbat landets etablerade partier.

Podemos är ett populistiska missnöjesparti med högt tonläge som talar om vad de ska göra. De säger å andra sidan inte hur de ska göra det eller vem som ska betala för frikostiga satsningar. Det har hittills i media även saknats en rejäl granskning av partiet. I stället har media kommenterat Podemos uppgång med att det är bland det mest spännande och intressanta som händer i Spanien i dagsläget.