Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso har på onsdagen kallat till nyval efter misstroendeförklaringen av Ciudadanos och PSOE i Murciaregionen som presenterades tidigare på dagen. Nu väntar troligtvis nyval i Madridregionen den 4 maj.

Samtidigt på onsdagen presenterade PSOE och ytterkantsvänsterpartiet Más Madrid en misstroendeförklaring mot regionalstyret i Madrid. Nu kommer saken att avgöras i domstol om det blir nyval, eller om misstroendeförklaringen går igenom.

Det är spänt läge på många håll inom den regionala politiken i Spanien efter att först PSOE och Ciudadanos i regionen Murcia riktat en misstroendeförklaring mot Partido Popular.

Ciudadanos har tidigare varit koalitionspartner till Partido Popular. De båda partierna har styrt i Murciaregionen genom visst stöd av högerpartiet Vox.

Situationen i Murcia gör nu att Madridpresidenten Isabel Díaz Ayuso upplöser det regionala parlamentet och kallar till nyval för att förhindra att misstroendeförklaringen mellan Ciudadanos och PSOE upprepas även i Madrid.

Vid en presskonferens vid middagstid meddelade Madridpresidenten beslutet. Med det tidiga beskedet kan Isabel Díaz Ayuso stoppa en eventuell misstroendeförklaring. När en misstroendeförklaring har presenterats kan inte ett nyval utlysas.

Nu ska det avgöras i domstol efter att PSOE och Más Madrid presenterat en misstroendeförklaring. Frågan är vem som var först. Något beslut om vad som gäller har ännu inte presenterats i Madridregionens officiella bulletin.

En misstroendeförklaring i Madridregionen har hängt i luften.

Madridregionens vicepresident Ignacio Aguado uttrycker idag sin besvikelse över Isabel Díaz Ayuso som ”bryter sitt ord” och som han anser visar ”en fruktansvärd vårdslöshet vilket kan göra att Madridregionen spårar ur ekonomiskt och sanitärt”.

Han förklarar Isabel Díaz Ayuso beslut som ett ”personligt infall”.

Partido Popular och Ciudadanos har med hjälp av stöd från Vox styrt i Madridregionen sedan augusti 2019.

Isabel Díaz Ayuso kommenterar sitt beslut med att hon var tvungen att ta det.
– Jag var tvungen att fatta ett beslut. Nu blir det folket i Madridregionen som får avgöra om de vill ha socialism eller frihet. Madrid behöver en stabil regering, säger Díaz Ayuso.

Ciudadanos har tappat i väljaropinionen över hela Spanien vilket inte minst visade sig senast i valet i Katalonien den 14 februari. Några undersökningar på senare tid visar dock en svag uppgång för partiet liksom även för högerpartiet Vox.

Misstroendeförklaringen i Murcia kan komma att påverka flera regioner i Spanien där Partido Popular och Ciudadanos styr i koalition som Castilla y León.

Dagstidningen ABC uppger att socialistpartiet PSOE har presenterat ett förslag till misstroendeförklaring mot presidenten Alfonso Fernández Mañueco (Partido Popular) som styr i koalition med Ciudadanos.

Även i Andalusien styr PP och Ciudadanos med stöd av Vox. I Andalusien visar opinionsundersökningar att om det skulle bli val idag skulle högerkoalitionen få ökad majoritet. Ciudadanos backar i väljarbarometern i Andalusien medan Vox går kraftigt framåt.

Av den anledningen är knappast Ciudadanos intresserade av något nyval i Andalusien. Få bedömare tror att en liknande misstroendeförklaring som presenterats i Murcia ska upprepas även i Andalusien.

Vox partiledare Santiago Abascal kommenterar dagens politiska utspel med att han inte räds nyval. Han skriver på Twitter att han kan tänka sig nyval även i Andalusien och Castilla y León samt Madrid för att försvaga Ciudadanos och på så vis undvika framtida koalitioner med PSOE och Podemos.