Det blir perimeterkarantän för Spaniens regioner på fastlandet under påskveckan Semana Santa. Samtliga regioner stöder beslutet som är obligatoriskt och som Hälsovårdsdepartementet har tagit. Madridregionen har krävt fri rörlighet för sina invånare men blir tvungna att rätta sig efter beslutet då övriga regioner stänger.
Det betyder perimeterkarantän för samtliga regioner utom ögrupperna Kanarieöarna och Balearerna under perioden 26 mars till 9 april i samband med Semana Santa.

För ögrupperna gäller fortsatt negativt PCR-test för inresande. Samma krav gäller som tidigare för utrikes inresande med flyg till destinationer på spanska fastlandet.

Spaniens hälsovårdsminister Carolina Darias kommenterar också situationen med att utlänningar flyger till Spanien när samtidigt inte spanjorerna själva kan besöka sin semesterbostad.

– Utlänningar är inte priviligierade före spanjorer. Personer som anländer till flygplatsen kan därefter inte ta sig till övriga delar av landet, säger Darias till Diario SUR.

Kan utländska turister resa till Spanien under påsken?
Ja. Det gäller bland annat medborgare från EU-länder som kan resa till Spanien som turister. Kravet är ett negativt PCR-test, högst 72 timmar gammalt vid ankomsten till Spanien plus ifyllt hälsoprotokoll.

När man väl anlänt till Spanien gäller samma regler för turisterna som för landets invånare. De kan inte lämna den region där de har landat eftersom regiongränserna är stängda.

Väl på plats i Spanien gäller alltså samma regler som för alla andra eftersom det råder perimeterkarantän. Inresande turister med negativt PCR-test och ifyllt hälsoprotokoll stoppas inte.

Helgdagen San José
Beslutet med stängda regiongränser gäller även för de regioner som firar helgdagen San José i samband med Fars Dag under perioden 17 till 21 mars. Det gäller för Madrid, Comunidad Valenciana, Murcia, Navarra, Extremadura, Galicien och Baskien.

Det ska tilläggas att regionen Andalusien studerar möjligheten att öppna gränserna mellan de åtta provinserna. Men något sådant beslut har i skrivande stund inte kommit. Enligt uppgifter i Diario SUR ska det tas ett beslut om detta den 18 mars.

Utegångsförbud
Utöver perimeterkarantän för regionerna på fastlandet gäller utegångsförbud mellan klockan 23-06. Det vill säga utegångsförbudet gäller en timme senare jämfört med nu.

Privata sammankomster
Fyra personer tillåts samlas till privata möten inomhus medan sex personer kan samlas till privata möten utomhus på serveringsställen.

Privata möten i hemmet gäller endast för dem som redan bor under samma tak. Det vill säga inga gäster utifrån tillåts.

Serveringsställen
Beslut om öppettider vid serveringsställen tas av de respektive regionerna.

Flera företagarföreningar på Costa del Sol, som i Torremolinos, Benalmádena, Mijas och Fuengirola kräver att serveringsställen ska kunna hålla öppet längre än till klockan 18. De nämnda platserna ingår i sjukvårdsdistriktet Costa del Sol där även Marbella och Estepona ingår och som har högre incidenstal.

Torremolinos har incidenstalet 50, Benalmádena 85, Fuengirola 105 och Mijas 139.

Diario SUR skriver på torsdagen att Torremolinos, Benalmádena, Mijas och Fuengirola ber regionregeringen uppdatera beslutet så att serveringsställen kan hålla öppet längre än till klockan 18. Och att beslutet anpassas till varje kommun i stället för sjukvårdsdistrikt.