Krisen har nu även nått Andalusiens golfbanor. Enligt ordföranden i Federación Andaluza de Golf, Ángel de la Riva, handlar det bara om att ”överleva”. Därför gäller det att lägga särskild vikt vid marknadsföringen, säger hon till nyhetsbyrån Efe.

Även om golf sägs vara en sport på hög ekonomisk nivå, är många av besökarna av brittisk medelklass som för närvarande påverkas kraftigt av den ekonomiska krisen.

Nu måste klubbarna fokusera på förbättringar av anläggningar, ge mer valuta för pengarna och komma med ”bra erbjudanden”, enligt Ángel de la Riva som är bekymrad för situationen. Hon vill bland annat utveckla samarbetet med höghastighetståget AVE och få större rörlighet bland de spanska golfspelarna.

Tidigare har det andalusiska golfförbundet haft som mål att skapa fler resurser för golf genom att utöka antalet golfbanor. Nu handlar det istället om att behålla samtliga 104 golfbanor i Andalusien och att öka kvaliteten.

Annons

Att Andalusien endast har 50.000 licensierade spelare på åtta miljoner invånare gör att banorna är beroende av kapital utifrån som i första hand kommer från brittiska besökare.

De la Riva betonar att golf bidrar mycket till turismen i området och att golf kan praktiseras i alla åldrar. Hon menar att regionalregeringen i Andalusien måste avsätta mark till offentliga banor och nämner som exempel La Garza, i Linares (Jaén); Pozoblanco (Córdoba) samt La Cañada i Guadiaro (Cádiz).

-Det stora problemet just nu är att det inte finns någon billig mark, säger ordföranden i Federación Andaluza de Golf, Ángel de la Riva.