Spansk polis har fått mycket kritik senaste tiden. Samtidigt har medier inte frågat polisen hur de upplevde den dramatiska söndagen i Katalonien. Nationalpoliser och gendarmer ur Guardia Civil reste från olika delar av Spanien till Katalonien. Tre nationalpoliser av totalt 150 från Málaga som var i Barcelona intervjuas idag i provinsen Málagas största dagstidning Diario SUR.

De behandlade oss som hundar och vi kände oss mer utsatta än vad vi brukar, säger nationalpoliserna från Málaga som fick uppleva det som de kallar trakasserier i Katalonien.

Landets säkerhetstjänst har varit under konstant tryck i flera dagar. Flera av poliserna uppger att de inte har sovit på flera dagar. Från sitt hotell Mont-Palau i Pineda de Mar kunde de höra förolämpningar som haglade.

Oberoende grupper i Katalonien samlades utanför hotell där poliser och gendarmer övernattade under sitt uppdrag i Katalonien.

Annons

”De ropade, Ut ur vårt land, de kallade oss för ockupationsstyrka och att vi var kriminella spanjorer. Andra kallade oss mördare” säger några nationalpoliser från Málaga till tidningen Diario SUR.

Polismännen från Málaga som intervjuas är noga med att betona att alla katalaner inte är sådana. Sju av tio personer som de träffade på gatan uttryckte sitt stöd för polisen.

Polismännen vittnar om hur ungdomar kom nära för att be om stryk, de var provocerande med målet att få slag som skulle fångas på bild. Andra katalanska radikala nationalister gav sig på poliser med stenar, sparkar och spottade på dem.
”De försökte få till den koreografi som de hade planerat” säger en polisman.

Det förekom situationer där radikala personer knuffade varandra för att det skulle se ut som att poliser hade gjort det. Hundratals personer stod beredda med mobilkameror. Deras uppdrag gick ut på att publicera på sociala nätverk där filer delades flitigt.

Mängder av medier har uppgett att det förekom polisvåld i samband med söndagens olagliga folkomröstning i Katalonien. Så kan det mycket väl ha varit i enskilda fall. Men få medier har talat med polisen.

Kataloniens president uppgav redan på söndagskvällen att över 800 personer hade skadats. Det är en siffra som senare har blivit till 91.

Vid tidigare undersökningar som Svenska Magasinet hänvisat till som mäter spanjorernas förtroende för samhällsfunktioner får poliskåren högt betyg.

Enligt undersökningen från Centro de Investigaciones Sociológica (CIS) åtnjuter Guardia Civil det största förtroendet bland allmänheten och får 5,78. Därefter följer polisen (5,70), Försvarsmakten (5,29) och media (4,51). Monarkin kommer på sjätteplats.