Spaniens regeringschef Mariano Rajoy sa vid en presskonferens på söndagskvällen att landets säkerhetsstyrkor hade fullgjort sitt uppdrag enligt med det mandat de hade i samband med den olagliga katalanska folkomröstningen om självständighet. Rajoy underkänner också folkomröstningen eftersom den gick emot grundlagen och meddelade att han vill ha ett möte med samtliga partiledare.

Den svarta söndagen som krävde hundratals skadade gör att kravet på att förhandla och föra dialog hörs allt starkare. Kataloniens president Carles Puigdemont förklarade sig som segrare tidigt på söndagskvällen innan ett valresultat hade kommit.

Mariano Rajoy erbjöd på söndagen att sätta sig ner med Carles Puigdemont och föra en lojal dialog. Oppositionspolitikern och socialisten Pedro Sánchez kräver mer och säger att Rajoy måste börja förhandla, förhandla och förhandla.

Redan på måndagen väntas möten i regeringskansliet Moncloa. Rajoy möter PSOE:s Pedro Sánchez (16.30) och därefter Ciudadanos Albert Rivera (18.00) för att analysera situationen.

Annons

Albert Rivera har meddelat att regeringen bör tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen och frånta Katalonien sin autonomi. Rivera säger att han inte ser någon annan utväg. Det skulle betyda att parlamentet i Katalonien blir upplöst.

Framtiden efter den 1 oktober bjuder inte på optimism eftersom positionerna förblir oförändrade i den centrala frågan, folkomröstningen om självbestämmande.

Söndagens illegala folkomröstning har orsakat rejäla sprickor på samtliga håll. Carles Puigdemont och de regionala katalanska nationalisterna har fått situationen ditt de önskat.

De har fått stor medial uppmärksamhet kring ett illegalt val som gick emot den spanska grundlagen. Rubriker som ”polisvåld skakade katalanskt val” pryder tidningarnas omslag på måndagen.

Det var först efter klockan 20 då vallokalerna hade stängt som en sammanbiten Mariano Rajoy (bilden) gjorde sitt första uttalande under den oroliga och spända söndagen i Spaniens nordöstra hörn. Tidigare under dagen hade vice presidenten Soraya Soraya Sáenz de Santamaría varit den i regeringen som hade gjort offentliga uttalanden.

Det blev också mycket polemik kring polisinsatsen under söndagen som beskrivs som våldsam. Spansk nationalpolis och gendarmer ur Guardia Civil skulle stoppa den katalanska folkomröstningen som hade ogiltigförklarats av författningsdomstolen.

Kataloniens regionalregering uppger att 2,2 miljoner katalaner röstade på söndagen. 90 procent röstade för att Katalonien ska bli en självständig republik. Carles Puigdemont har meddelat att han under de närmaste dagarna kommer att ”överlämna” resultatet till parlamentet. Om en majoritet i parlamentet röstar för självständighet kommer Katalonien att utropa sig som en självständig republik.

Totalt ska 2.262.424 röstat för ett självständigt Katalonien. Siffrorna ska dock tas med en stor nypa salt eftersom det inte var en legal folkomröstning. På söndagen rapporterades det om valurnor som var fulla innan vallokalerna öppnade. Väljare uppges också ha röstat flera gånger.

Upp emot 800 personer ska ha skadats när oroligheter utbröt under söndagen. Spansk polis får kritik för att ha använt hårda tag när illegala valarbetare skulle stoppas.

431 poliser och gendarmer ur Guardia Civil skadades på söndagen enligt Inrikesdepartementet.

EU-kommissionen har under måndagen upprepat sitt tidigare stöd till Spanien, centralregeringen och Mariano Rajoy och konstitutionen. Nu är det tid för enhet och stabilitet, inte för uppdelning och fragmentering. Vi uppmanar alla att gå från konfrontation till dialog. Våld kan aldrig bli ett instrument i politiken, sa EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas vid en presskonferens på måndagen, uppger nyhetsbyrån EFE.

-Enligt den spanska konstitutionen var gårdagens folkomröstning i Katalonien olaglig något som EU:s Jean-Claude Juncker upprepade gånger har sagt. Det är en intern fråga som Spanien som måste hantera i enlighet med landets konstitution, sa Margaritis Schinas.

EU-kommissionen är övertygade om att Spaniens regeringschef Mariano Rajoy kan leda denna svåra process för respekt för den spanska konstitutionen och medborgarnas grundläggande rättigheter.

EU-kommissionens ordförande och Mariano Rajoy kommer att samtala under måndagen.

EU:s talesperson kommenterade inte uttalandena från Kataloniens presidenten, Carles Puigdemont, som begärt att EU ska delta i diskussionerna i Spanien.