Inte mindre än sju fastigheter i Marbella bland annat i bostadsområdet Playa Esmeralda ägs av Egyptens tidigare president Hosni Mubarak och dennes familj. Fastigheterna värderas till över tre miljoner euro. Tillgångarna kan vara ett resultat av förskingring, korruption och andra olagligheter skriver den spanska nyhetsbyrån EFE som hänvisar till spansk nationalpolis.

Spansk polis har hittat tillgångar värderade till 28 miljoner euro. Det handlar om fastigheter och bankkonton i Spanien som ägs av Hosni Mubarak. Enligt en begäran från Egyptens regering har 18,4 miljoner euro blockerats i spanska banker. Det gäller även två fastigheter i lyxområdet La Moraleja i Madrid, värderade till mer än sju miljoner och sju fastigheter i Marbella samt fem lyxbilar som är registrerade i Madrid.

130 personer från Egypten äger fastigheter eller andra egendomar i Spanien. Det är den tidigare presidenten, hans familj, regeringstjänstemän, ministrar och andra ledande regeringstjänstemän och affärsmän med anknytning till Mubarak.

Det är inte första gången Mubarak och hans vänner misstänks för brott. I juni greps affärsmannen Husein Salem som har kopplingar till Mubarak. Salem utreds i nuläget för penningtvätt liksom hans son Khaled Salem Ismail och den turkiske medborgaren Ali Evsen.

Annons

Egypten har krävt att Salem tillsammans med sonen och dottern ska utlämnas. Ett beslut kom den 20 november från Tribunal Constitucional att de blir i Spanien eftersom de skyddas av sitt spanska medborgarskap. Enligt egyptiska myndigheter är Salem inblandad i olagligheter tillsammans med Mubarak.

Även familjen Kadaffi ägde fastigheter och landområden på Solkusten som har tagits i beslag.