Beslutet om ett misstroendevotum mot Spanien högerregering Partido Popular och regeringschefen Mariano Rajoy kommer att debatteras i kongressen på torsdag klockan 9. Det är resultatet efter att socialistledaren Pedro Sánchez i fredags registrerade ett misstroendevotum mot den PP-ledda spanska regeringen.

Kongressens talman, Ana Pastor, meddelade på måndagen att debatten om misstroendevotum kommer att hållas på torsdag och fredag. Initiativtagare till misstroendevotum står socialistpartiet som representeras av 84 mandat i kongressen. Partiledaren för PSOE, Pedro Sánchez, kommer att föreslås som regeringschef.

För att få igenom misstroendevotum behöver socialisterna stöd av sammanlagt 176 mandat i kongressen. Hur det ska gå till är i dagsläget svårt att sia om då samtliga partier står långt ifrån varandra i sakfrågor.

Mittenhögerpartiet Ciudadanos som enligt vissa opinionsmätningar kan bli landets största parti vill ha nyval. Socialistpartiet PSOE vill ta över som en alternativ regering tills allmänna val håls nästa gång.

Annons

Sánchez behöver stöd från främst Ciudadanos och Podemos. Något stöd från de katalanska separatisterna kan han inte räkna med att få då dessa har som krav att de frihetsberövade politikerna i Katalonien ska släppas fria. Det är knappast troligt att Sánchez kommer att gå med på det.

Podemos är det parti som gett grönt ljus till att stödja en socialistledd misstroendevotum mot PP-regeringen.

Enligt uppgifter som publicerades på måndagen ska Ciudadanos ha erbjudit Partido Popular och regeringschefen Mariano Rajoy att ingå en överenskommelse om att tidigarelägga valet till hösten 2018. I överenskommelsen finns även beslutet att förlänga interventionen i Katalonien med artikel 155 i spanska grundlagen samt ett gemensamt beslut om budgeten.

Socialistpartiets registrerade misstroendevotum mot Spaniens högerregering i förra veckan kom bara några timmar efter att flera ledande PP-politiker dömts till långa fängelsestraff i samband med korruptionshärvan Gürtel.

Misstroendevotum i dagsläget riskerar att Spanien dras in i en allvarlig kris. Sedan i fredags har börsen sjunkit. Separatisterna i Katalonien kommer att utnyttja läget och flytta fram sina positioner.

Detta inträffar i en tid när den spanska ekonomin går bra och landet är en av EU:s starkaste tillväxtekonomier.

Sedan Spanien införde demokrati har det vid tre tillfällen tidigare riktats misstroendevotum mot landets regering. 1980, 1987 och 2017.