Kungafamiljen tillsammans med 200 andra personer samlades idag till en minnesstund för don Juan de Borbón i kapellet i det Kungliga slottet i Madrid. Det är idag exakt 100 år sedan Infante Don Juan de Borbón föddes i slottet Palacio de La Granja de San Ildefonso norr om Madrid.

Han var den femte sonen till kung Alfonso XIII och drottning Victoria Eugenia och ingen kunde då föreställa att han under många år skulle få leva i exil. Han fick på avstånd se hur monarkin i Spanien återinfördes samtidigt som landet blev demokratiskt. Sonen Juan Carlos kom att bli ”alla spanjorers kung”.

Idag hedrades Juan de Borbón i samband med en minnesstund. Hela den spanska kungafamiljen var på plats, kronprinsparet ”los Príncipes de Asturias”, prinsessorna Doña Elena och Doña Cristina, representanter från regeringen, nära vänner och personer som var i tjänst hos Greven av Barcelona under tiden i exil i Villa Giralda i Portugal. Även delar av personalen vid sjukhuset Clínica Universitaria de Navarra som vårdade Juan de Borbón fram till att han avled den 1 april 1993 närvarade under torsdagens minnesstund.

Den senaste tiden har spanska tv-kanalen la 2 visat flera dokumentärer om honom. Ytterligare en dokumentär kommer ikväll på la 2 klockan 22.

Annons

Foto: © Casa de S.M. el Rey / Borja Fotógrafos