Miljöorganisationerna Greenpeace, Agaden, Ecologistas en Acción och en miljögrupp från Gibraltar som heter Environmental Safety släppte igår studien “Crisis ambiental y de salud en la bahía de Algeciras/bahía de Gibraltar” som tar sikte på miljötillståndet i Algecirasbukten vid Gibraltar.

Tillståndet är alarmerande och miljöorganisationerna vill ha ett stopp på de “flytande bensinstationer” som finns i området. De kräver att frågan kommer upp på dagordningen vid nästa trepartssamtal mellan Storbritannien, Spanien och Gibraltar, skriver dagstidningen ABC idag.

“Flytande bensinstationer”, “gasolineras flotantes”, är stora båtar som ligger i vattnen utanför klippan med tiotusentals ton bränsle vilket innebär stora risker för människor och miljö.

När det gäller hälsan hos invånarna i regionen Gibraltar/Algeciras visar rapporten att medellivslängden är tjugo år lägre än i vissa områden i norra Spanien. I detta sammanhang betonas den stora industriföroreningen i området och nu föreslår man att en stor epidemiologisk studie som omfattar hela befolkningen i Campo de Gibraltar genomförs.