”Katalansk nationalism är en katastrof för Spanien. Den är excentrisk och oansvarig”. Det säger Nobelpristagaren och pristagaren av Príncipe de Asturias de las Letras, Mario Vargas Llosa i en intervju i dagstidningen ABC under sitt besök i Marbella.

Mario Vargas Llosa var bosatt under fem års tid i Barcelona mellan åren 1970 till 1974 en tid som han beskriver som mycket trevlig och som kännetecknades av vänskap och kunskap.

Här möttes spanska och latinska författare. Det rådde ett intressant för-demokratiska klimatet med ett rikt kulturliv som kanske Barcelona hade mer än någon annan spansk stad. I Barcelona fanns en känsla av att vara i Europa.

Mario Vargas Llosa menar att den katalanska regeringen har sjösatt en kampanj för att ingjuta nationalism i samhället. Han tvivlar på att det finns en majoritet av katalanerna som vill bryta med Spanien.

Annons

”Nationalism är som en religion, en slags tro. I detta sammanhang är den katalanska nationalistiska idén helt excentrisk och oansvarig. Det skulle vara katastrofalt både för Spanien och Katalonien”.