Experter och hälsovårdsmyndigheter bekräftar att inkubationstiden för sjukdomen gör det möjligt för Ebolaviruset att nå Europa men det är osannolikt att det sprider sig.

I dagsläget är Ebola utom kontroll eftersom det har dykt upp i tre länder och på flera ställen samtidigt i Västafrika. Hittills har det resulterat i 932 dödsfall och 1.711 smittade. Utbrottet breskrivs som det värsta hittills.

Igår anlände den ebolasmittade spanske katolske prästen och missionären Miguel Pajares till Madrid för vård. Europa har därmed fått sitt första sjukvårdsfall av den fruktade sjukdomen. Det var 75-åringens egen önskan att få bli transporterad till Madrid för vård.

Han fördes med poliseskort från flygplatsen till sjukhuset Carlos III där han kommer att vårdas av ett sjukvårdsteam på nio personer på en särskild säkerhetsavdelning helt isolerad från omvärlden. Han kommer inte att få ta emot några besök.

Kan ebolaviruset sprida sig till Spanien undrar många. Spanien har inga direktflyg med de drabbade länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone. Däremot med Nigeria där en person har bekräftats död i Ebola. Det tar fem timmar att flyga Madrid-Lagos och inkubationstiden för ebolavirus är 21 dagar.

Luis Enjuanes, virolog, vid Centro Nacional de Biotecnología del CSIC, säger till dagstidningen ABC att det är möjligt att Ebolaviruset når Europa men det är mycket osannolikt att det skulle sprida sig. Ebolaviruset är inte luftburet men det är farligt att trycka på huden på en som är smittad vilket kan påverka vårdpersonal och anhöriga som sover med en som är sjuk och ignorerar alla rekommendationer.

En annan möjlig inkörsport för ebola till Spanien skulle kunna vara den illegala invandringen till Ceuta och Melilla. Men experter avfärdar även detta med att dessa människor har rest från sina hemländer sedan flera månader eller till och med år.

Endast i undantagsfall har de rest från de drabbade länderna inom 25 och 35 dagar vilket gör att sjukdomen skulle synas innan de når Spanien. Personal vid flyktingmottagningarna i Ceuta och Melilla är informerade och vet vilka åtgärder som ska vidtas, säger Fernando Simón vid spanska hälsovårdsdepartementet.