En 63-årig svensk företagare på Costa del Sol är misstänkt för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Tillsammans med tre andra är Spaniensvensken misstänkt för att vara huvudmän i en liga som lurat Allmänna arvsfonden och Frälsningsarmén på 60 miljoner kronor. Av Ola Josefsson

Våren 2009 berättade Svenska Magasinet om hur flera skandinaver på Costa del Sol vittnat om att den 63-årige svenske mannen ska ha lockat dem att skriva på dokument med att de skulle få pengar från dödsbon i Sverige. De skrev på dokument och fick även mindre summor pengar. Att locka med pengar har varit en morot i att komma över namnunderskrifter som sedan har används för att komma över pengar från ett tjugotal dödsbon i Sverige.

Två kriminalkommissarier från länskriminalens utredningsrotel i Stockholm besökte Fuengirola våren 2009 för att hålla förhör med ett antal skandinaver bosatta på Costa del Sol vars namnunderskrifter har använts i bedrägerihärvan.

Chefsåklagare Eva Finné har begärt extra åtalstid under lång tid eftersom härvan har svällt med förgreningar till Spanien, Frankrike och USA. I fredags åtalades 63-åringen i Stockholms tingsrätt. Han är misstänkt för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Enligt utredningen ingår Spaniensvensken i en liga som har förfalskat testamente och kommit över 60 miljoner kronor.

Enligt åtalet som Svenska Magasinet har läst ska Spaniensvensken tillsammans med en jurist och en värderingsman i samråd eller samförstånd ha upprättat falska testamenten efter ett tjugotal dödsbon. De ska genom förfalskade testamente vilselett företrädare för bland annat kammarkollegiet att för den allmänna arvsfondens räkning godkänna testamentet varefter de har tillägnat sig boet. De ska även ha vilselett stadsdelsförvaltningen för att komma över boutredningar.

Brottet är att anses som grovt eftersom det begåtts med hjälp av falsk handling, avsett betydande belopp och ingått som ett led i en systematisk bedriven brottslighet. Spaniensvenskens roll i ligan har varit har varit att rekrytera andra personer exempelvis skandinaver på Solkusten att ställa upp som testamentstagare vilket möjliggjort för de medåtalade att tillägna sig dödsbon.

Bland annat ska 63-åringen upprättat ett falskt testamente värt minst 3.526.169 kr som skulle tillfalla en person bosatt på Solkusten. 63-åringen ska ha förmått personen att underteckna fullmakt för juristen vilket inneburit att juristen förfogat över boet.

Totalt är åtta män i åldrarna 50 till 80 år åtalade i härvan med falska testamenten. Spaniensvensken tillsammans med en värderingsman från Djursholm, en jurist från Lidingö och en god man från Lidingö är misstänkta för bland annat att ha lurat Frälsningsarmén och Allmänna arvsfonden på drygt 60 miljoner kronor. De misstänks ha begått brottet, mellan 2000 och 2008, med hjälp av urkundsförfalskning. Genom förfalskade handlingar har den 63-årige företagaren från Solkusten kommit över 20 dödsbon, pengar som skulle ha gått till Frälsningsarmén och Allmänna arvsfonden. Även flera privatpersoner har drabbats.

Spaniensvensken tillsammans med ytterligare tre män är misstänkta för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning medan de övriga fyra är misstänkta för medhjälp till brotten.

Tack vare att Frälsningsarmén hade en kopia på ett testamente uppdagades förfalskningen. Efter dödsfallet överlämnade de misstänkta ett nytt testamente som gav dem rätt till en lyxlägenhet på Lidingö och resten av förmögenheten. De påstod att personen ändrat sig och skrivit ett nytt testamente.

Många av de åtalade förnekar brott. Den 60-årige svenske mannen som tills helt nyligen hade en verksamhet på Solkusten har till Svenska Magasinet tidigare sagt att han inte har något med ligan att göra. Han menar att han har blivit bedragen då han har handlat i god tro.

Han har tidigare uppgett att han varken vet vem juristen eller den så kallade gode mannen som nämns i utredningen är. Han ska varken sett, mött eller talat med dem.
– Värderingsmannen är en ungdomsbekant till mig. Men jag har inte träffat honom i samband med detta.

63-åringen har sagt att han aldrig har vare sig tagit i dokument som är innefattat i detta än mindre nuddat dem med en penna eller dylikt. Jag har aldrig satt min fot på det juristkontor som detta har utspelat sig på, sa 60-åringen till Svenska Magasinet i somras.

Vad är ditt förhållande till Solkusten?
– Jag vill inte få en stämpel på mig som absolut inte stämmer som kanske är väldigt svår att radera ut. Jag tänker nämligen fortsätta mitt liv därnere efter detta.

Enligt flera personer på Solkusten som Svenska Magasinet har talat med har du fått dem att skriva på dokument där de lockats få del av pengar från arv?
– Ingen kommentar.