Cirka 90 minuters bilresa från Spaniens hjärta Madrid når du Segovia i det historiska Castilla y León. Det är tre saker som drar turister från världens alla hörn: Akvedukten, fästningen Alcázar och cochinillo asado, grillad spädgris. 

”Porten” till Segovia är akvedukten som byggdes under Romarrikets glansdagar. Den är 728 meter lång, 28,5 meter hög och har 167 valv av granit.

Det är ett av ingenjörskonstens mästerverk, en teknisk triumf, och det största romerska byggnadsverket i Spanien som leder vattnet från Sierra de Fuenfría.

Den byggdes av romarna för nästan 2.000 år sedan utan vare sig cement eller kalkbruk. Stenarna formades, höggs ut och sammanfogades med stor noggrannhet.

Senare har akvedukten förstärkts med cement för att stå emot tidens tand.

Kyligt på vintern

Från akvedukten är det en behaglig promenad utmed calle Cervantes genom stan i riktning mot fästningen Alcázar. Segovia är kyligt vintertid så ett besök under sommarhalvåret rekommenderas.
I november när jag passerar Guadarramabergen mellan Madrid och Segovia, har det varit snöfall. Under vintern säljer butikerna vinterkläder i varm skön ull för den som är på jakt efter det.

Sagoslott

Får det vara en bal på slottet?

Segovia, omgärdat av hög och ren luft, är inte bara akvedukten. Det är ett kungligt fäste med ett sagoslott. Efter att ha passerat Plaza Mayor (Stortorget) och katedralen, dyker slottsfästningen Alcázar upp. Här korades Isabell till Kastiliens drottning och förenades med Fernando av Aragonien på 1400-talet.
Alcázar rymmer de katolska majestäternas tronstol. Borgen (castillo på spanska) och den fantastiska utsikten över högslätten har bidragit till provinsens stolta namn, Kastilien.

Askungen

Att stå och betrakta Alcázar på avstånd är som att föreställa sig en saga. Om det ändå vore bal på slottet ikväll.

Det sägs att slottsfästningen i Segovia inspirerade och stod som modell till Walt Disney animerade film Askungen. Även Orson Welles gillade stilen och använde sig av den i filmen ”Campanadas a medianoche” (på svenska var titeln Falstaff)

Överallt blir besökare medveten om Isabellas koppling till Segovia och Kastiliens drottning.

Den började byggas på 1100-talet och är en av de mest karakteristiska medeltida fästningar i världen. Här var Kastiliens kungar bosatta och stilen återspeglar den prakt som var kännetecknande för medeltiden. Här har det förekommit strider, intriger, kungliga bröllop och avgörande händelser i världshistorien.

Det är ett av de monument i Europa som väcker mest intresse med sitt historiska och konstnärliga arv. Det är också ett av de mest besökta monumenten i Spanien och genererar tillräckligt med pengar för att garantera underhåll, säkerhet och skydd.
Har du tid och ork så kan du gå de 152 stegen och ta dig upp i tornet Torre de Juan II.

Under Segovia går hemliga tunnlar från fästningen. Märken i gatan talar om var dessa går.

På tillbakavägen vänder man sig gärna om och betraktar siluetten av fästningen ännu en gång. Hur den imponerar när den reser sig majestätiskt över Eresmadalen. Tillsammans med akvedukten är detta symbolen för det historiska Segovia. 1985 fick den plats på Unescos världsarvslista.

Succéresan till Madrid återkommer med Aranjuez, Chinchon och Segovia (18 till 21 november 2022)

Spädgris

Turister från hela världen kommer hit för att äta cochinillo asado, ugnsgrillad spädgris.

Efter akvedukten och fästningen Alcázar smakar cochinillo asado, som är ugnsgrillad spädgris, extra gott. Segovia är spädgrisens epicentrum och ingenstans i Spanien smakar den så gott som här.
På Asador El Bernardino sitter du bra i en trevlig miljö. Den är lätt att nå från huvudgatan som går genom stan mellan fästningen Alcázar och akvedukten.

Spädgrisen är så mör att hovmästaren delar upp den genom att stycka den med tallriken. Köttet glider isär och det doftar förträffligt av kryddor som rosmarin, timjan och oregano.

Varför inte prova ett vin från trakten. En Oinoké 2018 från Bodegas Camiruaga i Segovia gjord på druvan Garnacha tinta som vuxit på 70-åriga vinstockar och med åtta månader på franska fat. Denna saftiga druva ger körsbärsröda viner med mogna frukter, elegans och bra avslut.

Mesón Cándido är också ett populärt ställe liksom Villena med Michelinstjärna.

På väg tillbaka till Madrid från Segovia ligger det kungliga slottet La Granja de San Ildefonso med sina vackra spektakulära trädgårdar. Hinner du med det samma dag, är du duktig.