Svenska kyrkans församling på Costa del Sol kan mycket väl finnas kvar efter nyåret. ”Vi arbetar för att kyrkan ska leva kvar på Solkusten”, säger Jan Madestam, kyrkoherde på Solkusten fram till nyåret.

Svenska Magasinet kan berätta att kyrkorådet har beslutat att få till stånd en fortsatt kyrklig verksamhet i Fuengirola. Kyrkorådet planerar att lämna ett bud på kyrkolokalerna för att köpa dessa och i stället sälja prästgården som tillhör den lokala församlingen.

-Det kommer att krävas ytterligare bidrag från både enskilda och företag för att säkra ett inköp av lokalerna, men också för att kunna gå vidare med verksamheten, säger Jan Madestam, kyrkoherde i församlingen sedan den 1 september.

Planen är att rekrytera pensionerade präster som är villiga att ställa upp på villkor som i stort betyder fria resor och bostad. Dessa kan då ansvara för och leda den kyrkliga verksamheten, med stöd av ett stort antal frivilliga som kyrkorådet hoppas kunna rekrytera.
-Med praktiskt och ekonomiskt stöd från en kyrkoförening och kyrkokommitté som ansvar för organisation och utgifter.

Annons

Från nyåret ingår Costa del Sol i en större församling som även omfattar Costa Blanca och där kyrkoherden i Torrevieja har det pastorala ansvaret för hela området.
-Det ansvaret kan då för Costa del Sol adjungeras till pensionerade präster som kanske terminsvis tar på sig det uppdraget, menar Jan Madestam.

Kyrkorådet vill därför kalla alla intresserade till ett informationsmöte i kyrkan den 13 oktober klockan 19 för att få engagemang för denna satsning och stöd till förverkligandet.

Därefter kommer kyrkorådet att kalla till en extra kyrkostämma den 31 oktober klockan 19 där besluten i så fall ska tas för att genomföra dessa planer.

– Vi kommer då troligen att även ha utlandskyrkans nye biskop Sven-Bernhard Fast på besök, berättar Jan Madestam.

På informationsmötet kommer dessa frågor att behandlas:
Extra ordinarie höststämma och de beslut som bör fattas där
Den framtida Kyrkokommitténs ansvar och befogenheter
Eventuella förändringar av stadgar och kyrkoordning fr o m 2012
Förslag till verksamhetsplan och budget 2012
Frivilliga insatser från församlingen – både praktiska och ekonomiska insatser
Möjliga donationer och övrigt ekonomiskt stöd från privatpersoner alt näringsliv