Córdoba pekades ut som den givna favoriten. Men det var San Sebastian som drog det längsta strået och valdes till det spanska bidraget till Europas kulturhuvudstad 2016.

Många kritiska röster höjdes efter gårdagens besked. Zaragozas borgmästare Juan Alberto Belloch sa att han kunde tänka sig att gratulera vilken annan stad som helst utom San Sebastian. Zaragoza var en av de spanska kandidaterna tillsammans med Burgos, Córdoba, Segovia och Las Palmas på Gran Canaria.

”Valet av San Sebastian känns helt fel med tanke på den vänsterkoalitionen med Bildu som styr sedan kommunalvalet i maj. Nu är risken stor att det blir en propaganda för ett visst politiskt parti”, säger Juan Alberto Belloch.

Den tidigare borgmästaren i Córdoba, Rosa Aguilar, som numera är miljöminister känner sig ”sårad” över valet.

Annons

Valkommitténs ordförande Manfred Gaulhofer menar dock att valet av San Sebastian kan bidra till att övervinna klimatet av våld som kännetecknat staden.

Bedömare tror att San Sebastian och det nybildade radikala partiet Bildu som vann lokalvalet i maj kommer att utnyttja utnämningen för att föra fram Baskiens språk och kultur.

Bildu har efter valresultatet tagit bort porträttet av kung Don Juan Carlos I i kommunhuset i San Sebastián. Även den spanska flaggan har plockats bort. Bildu menar även att antalet polismän ur Guardia Civil och spanska säkerhetsstyrkor i Baskien är för många till antalet och bör bli färre.

Borgmästaren i San Sebastián, Juan Carlos Izagirre (Bildu) lovordade valkommitténs resultat.