Av 45 planerade processioner i Málaga under Semana Santa fick 23 ställas in på grund av regnovädret. Det blöta vädret bidrog även till hotellavbokningar.

Serveringsställena räknar med att omsättningen backade 15 procent under årets påskvecka jämfört med i fjol.

Senaste veckans regnoväder ”Mónica” och ”Nelson” över Iberiska halvön har dock bidragit till att vattenreservoarer har fyllts på. Enbart på Solkusten har det fallit lika mycket regn som det konsumeras vatten under fem månader.

Beläggningen i Málagaprovinsens vattenreservoarer.

Enligt färska siffror som presenterades på måndagsmorgonen av SAIH Hidrosur på det sociala nätverket X föll det under påskveckan mest regn i Grazalema väster om Ronda som fick 456,6 mm. Grazalema räknas normalt till den nederbördsrikaste platsen i Spanien.

Annons

På andra plats kom Sierra de Luna i Cádizprovinsen med 268,7 mm.

Under helgen föll det mest nederbörd i Málagaprovinsen i Pujjera och Ojén som fick 92,3 respektive 91 mm. Sierra de Mijas fick 89,1 mm.

Hur det blir med de nyss införda restriktionerna när det gäller bevattningsförbud av trädgårdar och påfyllning av pooler återstår dock att se. De regionala myndigheterna träffas de närmaste dagarna för att göra en uppdatering av situationen.

Regnovädret under Semana Santa bidrog till sämre hotellbeläggning (74,5 procent) jämfört med i fjol (84,2 procent) och Semana Santa 2019 (86 procent).

– Det dåliga vädret bidrog till många sista-minuten-avbokningar speciellt bland de utländska turisterna, säger Javier Frutos, president vid serveringsställenas förening Mahos (Asociación de Hosteleros de Málaga).

23 av 45 planerade processioner fick ställas in i Málaga. Det är den högsta siffran sedan 2011 då 17 processioner ställdes in på grund av regn.

Även på många andra håll innebar regnovädret inställda processioner. I Valladolid i Castilla y León fick 27 av 40 processioner ställas in.

Vädret stabiliseras under veckan och redan på måndagen och tisdagen väntas kvicksilvret nå 20 grader lokalt. I slutet på veckan blir det 24 grader enligt väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología).