Spanienkännaren och den ansedda historikern Stanley G. Payne (Denton, Texas, 1934) avvisar helt Kataloniens historiska argument för att bli en självständig republik. Payne kallar det för en ”enorm manipulation”. Situationen i Katalonien är ett resultat från 1800-talet och framåt där Spanien många gånger underlät att betona sammanhållning och enhet som i andra länder. Framför allt är dagens situation ett resultat av de 80 senaste årens politik.

Rörelser som den republikanska vänstern uppstod i Katalonien på 1920-talet under diktaturen med Primo de Rivera och kvävdes under Francoepoken. När det sedan blev politiska förändringar färgades Spanien mycket av de vänstervindar som blåste under 60- och 70-talet. Det var en mycket stark förskjutning åt vänster, större individuell självständighet vilket förklarar utvecklingen av Katalanism, menar Stanley G. Payne i en intervju i Diario SUR.

Payne menar att det inte finns några historiska argument för ett självständigt Katalonien. Katalonien har tidigare aldrig varit en självständig stat. De hade en autonom frihet men de var en del av Aragonien.

Under 1600-talet upplevde Katalonien på nära håll den franska monarkin som ett tungt ok. Den upplevdes tuffare än den spanska monarkin. Under tronföljdskriget i början på 1700-talet handlade det inte om att Katalonien ville bli ett självständigt land. I jämförelse med övriga Spanien vill de inte ha en fransk kung på den spanska tronen. Det var det saken gällde varför Katalonien ställde sig på engelsmännens sida.

Stanley G. Payne vill se en revidering av konstitutionen. Det finns inte många alternativ eftersom utrymmet är begränsat. Staten måste tillåta och garantera en viss autonomi. Men det behövs en revision av konstitutionen som ställer upp vissa gränser för autonomierna.

Payne instämmer även i antropologen Julian Pitt Rivers ord att spanjorer är som alla andra, men de är bara mer. Är en person passionerad, så är spanjoren ännu mer passionerad. Om en person älskar, så älskar spanjoren ännu mer. Om någon är lat så är spanjoren ännu latare.

Han hänvisar också till den Svarta legenden att rent historiskt finns det en negativ bild av Spanien och spanjorer.

Fotnot. I Svenska Magasinets oktobernummmer skrev tidningens reporter Ola Josefsson om Den Svarta legenden. Du hittar den artikeln här
—————————————————————————-

Övrigt när det gäller Katalonien:
På torsdagen inställde sig flera tidigare regionala katalanska ministrar i Madrid för att vittna inför nationaldomstolen Audiencia Nacional. Kataloniens expresident Carles Puigdemont plus ytterligare fyra tidigare ministrar befinner sig fortfarande i Belgien.

Åklagaren kräver att vicepresidenten Oriol Junqueras samt ytterligare sju regionalpolitiker häktas utan möjlighet till borgen: Jordi Turull, Raül Romeva, Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Josep Rull, Carles Mundó och Dolors Bassa.

Totalt är det 20 katalanska toppolitiker som utreds för uppror och uppvigling av
Spaniens riksåklagare José Manuel Maza. Det är brott som kan ge upp till 30 års fängelse. En del av dagens förhör har skjutits upp till den 9 november.