En färsk opinionsundersökning från GAD3 visar att det skulle bli maktskifte i Spanien om det vore val idag. Det nuvarande oppositionspartiet Partido Popular skulle få 147 till 151 mandat och bli största parti. Det nuvarande regeringspartiet PSOE skulle få 104 till 108.

Opinionen i Spanien svänger. Verkligheten på gatan skiljer sig jämfört med hur det ser ut i parlamentet.

I våras valde oppositionspartiet ny partiledare. Det är en klar Alberto Núñez Feijóos effekt vi ser samtidigt som missnöjet växer mot den sittande regeringen.

Att stödet för Pedro Sánchez koalitionsregering sjunker har flera opinionsundersökningar visat senaste tiden. Det återspeglas även i GAD3-barometern på uppdrag för dagstidningen ABC.

(Foto: GAD3/ABC

Annons

Om det vore val i dag skulle Partido Popular tillsammans med högerpartiet Vox bilda regering. Vox backar från 15,1 procent till 13,4 procent.

Även PSOE:s koalitionspartner, ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos backar från 12,8 till 8,6 procent.

PSOE har lidit flera tunga nederlag vid regionval den senaste tiden. Det gäller både Murcia, Castilla y León, Madrid och Andalusien.

Stödåtgärder som regeringen infört när det gäller energibesparing är impopulära och otillräckliga för åtta av tio medborgare, visar undersökningar. Stigande konsumentpriser påverkar hushållen alltmer. De senaste arbetslöshetssiffrorna visar även att arbetslösheten ökar.

Undersökningen gjordes den 6 till 9 september där 1.000 personer intervjuades.

Gårdagens val i Sverige ser ut att leda till maktskifte. I nuläget har högerblocket 175 mandat jämfört vänsterblockets 174 i preliminär mandatfördelning. Ett slutgiltigt valresultat väntas först till onsdag då sena förtidsröster och utlandsröster har räknats.