Frankrikesvenskarna lyckades så varför ska inte vi lyckas. Det menar ett tjugotal Spaniensvenskar som under fredagen slöt upp till det upprop som gått ut med syfte att starta en klubb som ska arbeta hänemot att få politikerna att avskaffa SINK-skatten Av Ola Josefsson
SINK-skatten (Särskild inkomstskatt för i utlandet bosatta) slår hårt mot framför allt svenska pensionärer i Spanien som får ligga ute med stora summor pengar innan de får sin skatt justerad genom det skatteavtal Sverige har med Spanien.
-Många har hört av sig och vi har sedan tidigare 400 namnunderskrifter som vi i januari 2007 sände till regeringen. I Frankrike jobbade en grupp svenskar mot politiker i Frankrike och Sverige och fick SINK-skatten sänkt till noll procent. Vi har inga bindningar till andra föreningar, vi verkar bara för ett syfte, avskaffandet av SINK-skatten, säger Hertha Sjöö initiativtagare.
Som Svenska Magasinet åtskilliga gånger har berättat råder det stor tveksamhet i var Sverige står i SINK-frågan gentemot Spanien. Vad som har orsakat denna förvirring är det PS som följde i det brev som Fredrik Reinfeldt riktade till alla utlandssvenskar inför riksdagsvalet 2006.
”PS! För dig som bor i Spanien kan jag snabbt berätta om vår inställning till dubbelbeskattningsavtalet. Vi tycker inte det är rimligt att enskilda skall ligga ute med pengar. Därför vill vi att avtalet skall omförhandlas så att reglerna liknar de i Frankrike, och vi kommer att driva frågan om en omförhandling och harmonisering av dubbelbeskattningsavtalen.”
I en intervju nyligen med föreningen Svenskar i Världen säger statsministern:
”Vi har haft informella kontakter med Spanien i frågan, men de har inte visat intresse för att diskutera frågan. Skulle det komma en invit från spanskt håll är jag öppen för en förändring av reglerna”.
-Nu är det dags att rulla upp ärmarna och börja jobba och lobba mot politiker i vårt hemvistland som i det här fallet är Spanien . För att kunna påverka politiker på olika nivåer även här i Spanien krävs det att vi är många som ställer oss bakom initiativet. Ju fler vi är desto större genomslagskraft uppnår vi, säger Hertha Sjöö.
Under fredagen hade man sitt första möte och en arbetsgrupp utsågs med Olle Montelius, Bengt Arne Johansson, Stig Gustafsson, Helena Swärd och Hertha Sjöö.
-Nu ska vi sätta oss ned och utarbeta en projektplan med vem som ska göra vad och en motivbank ska upprättas. Varenda sakligt motiv och skäl till varför SINK-skatten slår fel skall upp på bordet.
Vad som gör situationen extra komplicerad är den lågkonjunktur och den ekonomiska kris som gör sig kännbar över hela världen. Prioriteringarna hos politikerna ligger på andra saker just för tillfället. SINK-skatten för utflyttade svenskar i Spanien är knappast någon het potatis för Sverige som planerar för ordförandeskapet i EU sista halvåret 2009.
Nästa år är det val till riksdagen och utlandsrösterna kan komma att väga tungt. Ett år inför valet hoppas medlemmarna i SINK-klubben att få större gehör och förståelse i frågan.
Även för Föreningen Svenskar i Världen liksom Skattebetalarnas förening och dess medlemmar är frågan kring SINK-skatten oerhört viktigt, och de kommer fortlöpande att arbeta för att reglerna ska förändras.
Frågor eller anmälan till SINK-klubben besvaras av Hertha Sjöö, tel 686 259 455 eller via e-post: herthasjoo@europe.com.