Påskfirandet tog slut med Semana Santa den 12 april. Nu är det klackarna i taket som gäller. Med blomfestivaler, musik och dans och en och annan copa del Vino Montilla-Moriles med tapas Av Ola Josefsson
Foto: Consorcio de Turismo de Córdoba

Det börjar den 29 april till 3 maj med Concurso Popular de Cruces de Mayo. Efter Batalla de las Flores välkomnar Córdoba våren och i staden möts du av en kavalkad av blommor som är dekorerade överallt.
På hus och på torg dekoreras kors med massvis av blommor. Föreningar och klubbar liksom många av invånarna installerar sina egna barer som serverar tapas och dryck. Det dansas sevillanas till långt in på natten. Våren har kommit till Córdoba och staden visar sig från sin bästa sida.

Det som Córdoba är mest känt för är deras Festival de los Patios som i år arrangeras mellan den 6 till 17 maj. Missa inte detta helfestliga tillfälle då Córdoba verkligen visar sin enastående gästfrihet.
På grund av det varma och torra vädret i Córdoba har invånarna i staden under tidens gång utvecklat sitt hemliv. Första romarna och senare morerna anpassade sitt hem efter förhållandena. Patio är en uteplats eller en kringbyggd gård mitt i bostaden. Morerna utvecklade strukturen genom att åstadkomma rikligt med vegetation för att öka känslan av friskhet.

Det finns två tydliga typer av patios. I det första fallet handlar det om en patio med i ett enfamiljshus där rummen är fördelade runt pation som vanligtvis är instängd. Golvet är lagt med plattor eller sten.
En annan typ av patio är den med flera olika bostadslägenheter runt omkring. Den kan även ha två våningar och är berikad med sinnrika balkonger, trappor och tak. Marken är ofta belagd med kullerstenar och det kan finnas en brunn eller vattenkälla i mitten.

De kvarter i Córdoba som har de mest karaktäristiska innergårdarna eller patio är Alcázar Viejo mellan Alcázar och San Basilio samt i kvarteret Santa Marina runtomkring San Lorenzo och Magdalena. Även vid den gamla moskén, Mezquita Catedral och de judiska kvarteren finns några av de vackraste och äldsta. Några av de mest vackraste ligger vid Palacio de Viana som inte har mindre än tolv olika patios.

Sedan 1918 har Córdoba kommun arrangerat en tävling som går ut på att rösta fram årets vackraste patio i staden. Ägarna dekorerar sina hem och patios i sin strävan att vinna den prestigefyllda utmärkelsen Patios y Cruces.
Parallellt hålls en festival med dans och musik, folklore blandas med de bästa sångarna och dansarna från Córdoba. Allt detta tillsammans med områdets eget vin, Montilla Moriles, gör festen till en av de bästa i hela Spanien.

Festival de los Patios som i år arrangeras mellan den 6 till 17 maj vill Svenska Magasinet verkligen slå ett slag för. Entusiasmen och gästfriheten känns så äkta när stadens invånare öppnar upp sina hem och patios för besökaren. Samtidigt pågår kampen om staden vackraste balkong, Concurso Popular de Rejas y Balcones, där invånarna dekorerar fönstergaller och balkonger med blommor.
Dagsprogrammet för Festival de los Patios med artister, sångare och dansare var inte klart vid denna tidnings pressläggning. Det finns att se på turistinformationens hemsida, se nedan.
Läs mer på:
www.turismodecordoba.org
www.cordoba24.info
Noterat
Gitarrfestivalen, Festival de la Guitarra de Córdoba, pågår mellan den 1 till 11 juli. Läs mer på: www.guitarracordoba.com

Córdobas vindagar, XXVI Cata del Vino Montilla-Moriles arrangeras 6 till 10 maj. Det finns många stilar då vi talar om Córdobas eget vin; Fino, Amontillado, Oloroso, Cream, Pedro Ximénez, Blanco Joven och ekologiskt. Pedro Ximénez är den vanligaste druvan och har 80 procent av marknaden.
Under vinfestivalen Cata del Vino Montilla-Moriles håller stadens samtliga 20 bodegor öppet.

La Feria de Córdoba 23 till 30 maj
Córdobas stora fest, La Feria de Córdoba hålls mellan den 23 till 30 maj till minne av Nuestra Señora de la Salud.
Vid feriaområdet recinto del Arenal är det en riktig folkfest med hästkarlar, zigenare och flamenco. Hela området med nöjesfält är lättillgängligt och till samtliga casetor hålls dörrarna öppna för den som vill komma in. Livet i en caseta i Córdoba under ferian är minst halva nöjet.
Glädjen sprudlar när invånarna, los Córdobeses drar igång med dansen sevillanas, inmundigar sitt eget vin med tapas och iförda sina egna hattar sombrero cordobés.
De berömda tjurfäktningarna hålls i taurino de Los Califas.

Och nu vill Ikea öppna i Córdoba
En delegation från den svenska möbeljätten har träffat Córdobas borgmästare Rosa Aguilar och stadens stadsplanerare Andrés Ocaña.
Fram till 2020 gör Ikea en storsatsning på Iberiska halvön och Córdoba ingår i planerna. Totalt 35 nya Ikea-varuhus väntas tills 2020, totalt handlar det om investeringar på 3.500 miljoner euro, skriver dagstidningen ABC.
Enligt Ikeas egna undersökningar har varuhusen i Sevilla och Málaga haft en trogen skara besökare från Córdoba. När Málaga-varuhuset hade bokslut efter sitt första år visade det sig att 75.000 besökare av 2,5 miljoner kom från Córdoba. Och fyra procent av köparna i Ikeas Sevilla-varuhus kommer från Córdoba.