Under gårdagen uppmärksammades Pressfrihetens Dag. Ett antal spanska journalister menar att yttrandefriheten är hotad i landet. Allt oftare arrangeras det så kallade presskonferenser utan att det får ställas några motfrågor.

Det var förra helgen som en grupp spanska journalister via Twitter gick ut i en kampanj mot presskonferens där arrangörer inte tar emot frågor från media. Initiativet med taggen #sinpreguntasnocobertura, blev snabbt en av de mest diskuterade i nätverken och har även nu kommit med på Facebook, skriver dagstidningen ABC.

Pressklubben i Madrid, Asociación de la Prensa de Madrid (APM) uppmanar nu journalister att inte stödja presskonferenser där inte möjligheten finns att ställa frågor.

Under gårdagen lästes ett manifest upp under temat ”manifest mot presskonferensen utan frågor”. Det stöds av föreningarna APM och FAPE (Federación de Asociaciones de Periodistas de España) som har 20.000 medlemmar. Ordförande i spanska journalistförbundet, Elsa González, uppmanar mediebranschen att inte gå till sådana presskonferenser.