Den 6 juni inleds Ramadan och enligt rapporter från Marockos underrättelsetjänst till den spanska motsvarigheten kan den självutropade islamiska staten IS komma att utökat sina attacker mot ”otrogna” utanför Syriens gränser under högtiden.

Trots rapporterna har inte hotbilden mot Spanien höjts skriver spanska medier på tisdagen. De senaste veckornas rapporter samt det ökande antalet resenärer mellan södra Spanien och norra Marocko samt i de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika under Ramadan gör att vaksamheten höjs.

I Nordafrika finns en filial till IS som går under namnet Jund al-Khilafa (bilden). Tidigare fanns gruppen endast i Algeriet men enligt spansk och marockansk underrättelsetjänst har Jund al-Khilafa spridit sig i området nära Gibraltar sund.

Spanska antiterroriststyrkor har tidigare gjort flera gripanden av medlemmar som supporter Jund al-Khilafa. Flera bedöms ännu vara på fri fot skriver Diario SUR på tisdagen.

Annons

Det är den spanska underrättelsetjänsten AICS (Asesoría de Inteligencia y Consultoría de Seguridad) som försöker kartlägga Jund al-Khilafas rörelser i området, en organisation med nära band till islamiska staten. Turistmål pekas ut som gruppens mål och ett av dessa är Tanger.