Vélez Málaga på östra Costa del Sol blir den första stora distributören i Spanien av stevia och moringa (Pepparrotsträd) som är två naturliga alternativ till raffinerat socker och som komplement till modern mat. Ett centrallager kommer att byggas i ett industriområde i Cajiz.
Det naturliga sötningsmedlet stevia (bilden) odlas i nuläget på totalt 15 hektar på östra delen av Solkusten. Totalt handlar det om en miljon plantor enligt entreprenören Leovigildo Martín vid föreningen Apycsa (Asociación de Promotores y Comercializadores de Stevia y otras Plantas de Andalucía).
”När vi startade projektet trodde många att det var en utopi. Med stöd från regionalregeringen Junta de Andalucía, provinsstyrelsen Diputación och andra organ har det gått fort. På sikt kan det i Axarquía-området generera cirka 5.000 arbetstillfällen” säger Leovigildo Martín till dagstidningen La Opinión de Málaga.
Även produktionen av moringa växer. Kännetecknande för detta pepparrotsträd är att allt går att äta och är en hjälp i U-länder med hungersnöd. Det finns 30.000 moringa-träd i provinsen. De flesta av totalt 25 hektar finns i Axarquía-området men även i Cártama och Alhaurín de la Torre.
Per viktenhet innehåller Moringa mer C-vitamin är apelsin, mer kalcium än ett glas mjölk, mer kalium än en banan och mer järn än spenat. Det kallas livets träd i Afrika och ges till små barn på grund av dess höga näringsinnehåll.