Idag den 8 mars är det som kanske många känner till den internationella kvinnodagen. Eurostat har gjort en analys av hur jämställdheten ser ut vad beträffar löner och chefspositioner.

I Spanien tjänar kvinnliga chefer 16% mindre än sina manliga motsvarigheter, men detta är trots allt bättre än genomsnittet i EU.

I Lettland finns det fler kvinnor än män i ledningen för företag och i Rumänien tjänar kvinnliga chefer nästan lika mycket som män. Men dessa två länder utgör undantaget, endast en europeisk chef av tre är kvinna – och dessa tjänar i genomsnitt 25% mindre än män. Detta kommer från uppgifter som släpptes igår från Eurostat, EU;s utredningsinstitut inför den internationella kvinnodagen.

Spanien rankas relativt väl i undersökningen. Andelen kvinnor i chefspositioner är 37%, två procentenheter över EU-genomsnittet, för totalt drygt 76.000 kvinnliga chefer i en pool på ca 208.000 ledande befattningar i Spanien. Och spanska manliga chefer tjänar 16,2% mer än sina kvinnliga motsvarigheter, mot ett EU-genomsnitt lönegap på 23,4%.
I Rumänien är inkomstskillnaden bara 5%, medan i andra änden av skalan återfinns Ungern och Italien där manliga chefer tjänar 33% mer. I Spanien, finns det några kvinnor i mycket framträdande positioner. Ana Patricia Botín presiderar över Spaniens största bank, Santander, där hon tjänade 9,9 miljoner Euro förra året, inklusive löner och pensioner. Men detta är långt ifrån normen: en studie som släpptes i november 2015 av det spanska finansdepartementet visade att den överväldigande majoriteten av Spaniens högsta medelinkomsttagare är män. Även om män utgör endast 54% av alla löntagare så tar de 82% av positionerna där lönerna är mer än 10 gånger minimilönen.