Det har nu gått tio år sedan José Luis Rodríguez Zapatero vann valet åt PSOE efter åtta år i opposition. Något firande över den valsegern blir det inte när Zapatero i stället väljer att resa till New York.

Som medlem i Club de Madrid medverkar Zapatero vid ett möte i New York tillsammans med 96 expresidenter och tidigare regeringschefer från 63 olika länder. Mötet ska främja global demokrati och dess värderingar.

”Hade det blivit någon form av hyllning så hade Zapatero stannat i Spanien” säger en av följeslagarna som är med Zapatero till New York.

Madrid och Spanien skakades av terrorattentatet i Madrid 2004 som tog 192 människors liv. Det inträffade bara några dagar före det allmänna valet den 14 mars. Spanien hade gett sitt stöd till USA i kampen mot terrorn. Attentatet fick opinionen att vända i sista stund och socialdemokraterna med José Luis Rodríguez Zapatero i spetsen kunde vinna det allmänna valet.

Annons

Zapatero lämnade sedan över rodret till Alfredo Pérez Rubalcaba strax före det allmänna valet 2011 efter att förtroendet sjunkit hastigt i och med den ekonomiska krisen. Vid valet i november 2011 tog Partido Popular en jordskredsseger.

PSOE genomlider en stor kris och har inte lyckats att få över missnöjda PP-väljare trots högerregeringens tuffa åtstramningspolitik.