Demonstranterna hoppas att Spanien ska följa i Portugals fotspår. 

Det spanska politiska partiet PACMA, som kämpar för djurens rättigheter, vill att EU ska sätta press på den spanska regeringen att förbjuda tjurfäktning. De kallar evenemangen för en “nationell skam” som inte stöds av en majoritet bland befolkningen. 

I lördags hölls protester i Madrid, där bland annat en djurrättsgrupp från Fuengirola deltog, under parollen Mission Abolition. Den högljudda demonstrationen leddes av PACMA och startade vid Plaza de Toros de Las Ventas vid 18.00 och gick längs med flera gator i centrala Madrid. 

PACMAs ledare, Javier Luna, har sagt i flera uttalanden till Europa Press att huvudmålet med demonstrationen är att helt avskaffa alla event med tjurfäktning i hela Spanien. 

Annons

“Det spanska samhället fördömer dem. Majoriteten är emot dem. De är varken konst eller kultur,” har han sagt.

Luna vill att EU ska “sätta press på den spanska regeringen” att förbjuda alla aktiviteter som involverar tjurfäktning. De vill att Spanien ska omvandla arenorna som är tillägnade tjurfäktning till kulturutrymmen, något som andra länder redan har gjort. 

Ett av de länderna är Portugal. 

En medlem i det portugisiska parlamentet Inés Sousa Rial, som representerar partiet Människor, Djur och Natur, beskrev avskaffandet av tjurfäktning som en “rättvisefråga”. “Det är dags att under 2000-talet sätta stop för denna typ av barbari och tortyr, som varken är kultur eller skådespel”, har hon sagt. Hon belyste också den känslomässiga och psykologiska skada som dessa aktiviteter kan ha på barn då de är mycket våldsamma tillställningar. 

Demonstranterna vill att finansieringen av tjurfäktning istället ska gå till djurskötsel och skydd. På så vis ska personer kunna se tjurar i en naturlig miljö samtidigt som de som livnär sig på tjurfäktning kan få en ny karriär och inte drabbas ekonomiskt av avskaffandet.