Efter jordskalvet i morse har många undrat över varför inte myndigheterna utfärdat en tsunamivarning. Men enligt det nationella geografiska institutet IGN (Instituto Geográfico Nacional) fodras det ett skalv på mellan 6,5 till 6,7 för att en sådan varning utfärdas. Systemet ” Tsunami Early Warning System” finns bland annat för Medelhavet.

Tsunami är inte vanliga i den delen av Medelhavet som har drabbats av flera jordskalv senaste tiden och som går under namnet ”Mar de Alborán” skriver dagstidningen Diario SUR. Risken för tsunami är väldigt liten.

Varken dagens jordskalv som mätte 6,3 eller torsdagens på 4,9 har lett till att myndigheterna har aktiverat tsunamiprotokollet.

En grupp forskare vid EDANYA på Universidad de Málaga (UMA) har med hjälp av en datorsimulering undersökt hur lång tid det skulle ta innan en tsunamiflodvåg skulle nå Málaga.

Annons

Mar de Alborán heter det område som ligger i Medelhavet mitt emellan Marocko och Spanien. Här går också den spricka som skiljer de olika kontinentalplattorna åt. Om ett jordskalv inträffar i detta område skulle en tsunamiflodvåg nå Málaga inom 12 till 40 minuter.

Enligt Jorge Macías som uttalar sig för den spanska nyhetsbyrån EFE så finns det två typer av mekanismer som utlöser en tsunami. Det kan vara en jordbävning av större intensitet än den som inträffade i Japan för några år sedan.

Den andra typen och som är mer trolig runt Mar de Alborán som är ett område med en del seismisk aktivitet är att en jordbävningar kan orsaka jordskred som genererar en tsunami.

Spanien tillsammans med 31 länder har tidigare deltagit i en FN-stödd test av system som ska varna för tsunami i nordöstra Atlanten och Medelhavet, platser som har seismisk aktivitet.

Under årens gång har det inträffat kraftiga jordskalv som orsakat flodvågskatastrofer (bilden). I området mellan Azorerna och Gibraltar inträffade ett kraftigt jordskalv 1755 som orsakade en flodvåg som ödelade stora delar av Lissabon. 1908 orsakade en tsunami att 85.000 människor omkom i Messina i Italien.

Svagare tsunami har observerats på senare tid bland annat utanför Algeriets kust 2003.

Syftet med tidigare övningar är ”att säkerställa en effektiv kommunikation mellan regionala och nationella centrum och tsunami-varningarnas kontaktpunkter” enligt ett tidigare pressmeddelande från UNESCO. Västra Solkusten mest utsatt vid en tsunami

Södra Spanien drabbades av tsunami som ödelade Atlantis