Den 20 november är det allmänna val i Spanien och opinionsundersökningar ger högerpartiet Partido Popular ett försprång på mellan 14 till 17 procent. Men det är inte alltid valresultaten följer opinionsundersökningar helt.

Så var det 1996 då PP inför valet i de flesta opinionsundersökningar hade ett försprång på mellan 9 till 14 procent. Valresultatet gav PP en fördel på endast 1,2 procent.

Nu är diskussionerna återigen igång i Spanien om hur det verkliga valresultatet kommer att gestalta sig. Även om de flesta tror på en storseger för Partido Popular kan regeringspartiet PSOE komma att plocka röster de närmaste veckorna.

Pablo Oñate, professor i statskunskap vid universitetet i Valencia, säger till nyhetsbyrån EFE att vi kan förvänta oss vissa överraskningar. PSOE:s kandidat Alfredo Pérez Rubalcaba har tidigare varit inrikesminister och kämpat hårt i kampen mot terrorismen. Med ETA:s besked om att dra tillbaka väpnade attacker så kan detta mildra förlusten av PSOE-röster i valet.

Annons

Men det går inte att komma ifrån att det är den ekonomiska krisen som bekymrar spanjorerna mest. Och det kommer att fälla avgörandet i valet, tror bedömare.

Som det ser ut i nuläget kommer högerpartiet Partido Popular och partiledaren Rajoy att göra det bästa valet i PP:s historia, klart jämförbart med Felipe González seger med PSOE under 80-talet som då vann med 20 procent över Manuel Fragas PP. Å andra sidan kan PSOE komma att göra sitt sämsta val i historien.

Här de senaste undersökningarna:
NC Report: PSOE 30,9, PP 46,4
Sigmados: PSOE 30,8, PP 48
Metroscopia: PSOE 29,7, PP 45,5