Universitetskronorna ska representera Sverige under ishockeyturneringen vid den 27:e Vinteruniversiaden som arrangeras i Granada från den 4 till 14 februari, även kallad ”Student-OS”. I Sveriges grupp spelar Ryssland, Kanada och Sydkorea. Av Ola Josefsson

Universitets-OS är den största idrottstävlingen för studenter. Under elva dagar tävlar 2.100 män och kvinnor från cirka 45 länder. Tusentals frivilliga hjälper till under tävlingarna som sänds i cirka 100 tv-kanaler runt om världen.

Vid senaste Vinteruniversiaden i Italien vann Kanada ishockeyturneringen. Ryssland kom på tredje plats. ”Universitetskronorna” har hamnat i en svår grupp i Granada. Daniel Jonsson är en av de svenska spelarna.
– Det är en svår grupp. Vi ska börja med att slå Sydkorea. Lag ett och två från varje grupp går vidare till slutspel plus de två bästa treorna. Ryssland ser riktigt bra ut då de har spelare med KHL-meriter.

Hur stort är universitets-OS?
– Det är stort. Det får bara dålig uppmärksamhet i Sverige men faktum är att universitets-OS är den största fleridrottstävlingen efter riktiga OS. Jag blev själv väldigt överraskad när jag var med senast i Italien.

Annons

Vid senaste turneringen i Italien kom Sverige på tionde plats av tolv lag.
– Det var första gången på flera år som Sverige hade ett lag med, säger Daniel Jonsson, student vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Ansvarig för Universitetskronorna är Joachim Thomsson:
– Laget består av spelare från flera universitet i Sverige som Uppsala, Umeå, Lund och Linköping bland annat.

Universitetsidrotten i Sverige är inte lika stor som i Kanada och USA där den är gigantisk. Nu är någonting på gång i Sverige efter att en universitets-liga har startat upp.
– Ligan är grunden till att vi har Universitetskronorna. Och att studenter ska kunna kombinera studier med ishockey. Ligan består av lag från Chalmers, KTH, Lund och Jönköping och nästa år kommer Linköping med, berättar Joachim Thomsson.

Hur ser det ut inför Granada-äventyret?
– Det ska bli fantastiskt roligt. Vinteruniversiaden är stort och det byggs OS-byar bland annat. Kanada har spelare som är draftade och Ryssland har spelare med KHL-meriter. 23 spelare ingår i den svenska ishockeytruppen.

Universitetskronorna samlas i Stockholm för träning, förläger och träningsmatch. Några dagar före turneringsstart anländer laget till Granada för träningar innan nedsläpp i första matchen mot Sydkorea den 3 februari.

Totalt kommer nära 60 aktiva och ledare att ingå i den svenska truppen som reser till Granada.
– Vi reser till Granada med en trupp på 58 personer bestående av aktiva och ledare i curling (damlag + herrlag), ishockey (herrlag), alpin skidåkning (damer+herrar) och konståkning (damer+herrar), tillägger Daniel Kudrén, tävlingsansvarig vid Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Åtta sporter under Vinteruniversiaden
Universiaden är en av världens största tävlingar, trots att den är relativt okänd i Sverige. Universiaden har arrangerats vartannat år sen starten 1959 och är uppdelad i en Sommaruniversiad (vanligtvis under juli/augusti) och en Vinteruniversiad (vanligtvis under jan/feb).
Granada står som värdstad 4–14 februari för tävlingarna i idrotterna alpin skidåkning, freestyle skidåkning (halfpipe, slopestyle, skicross och puckelpist), ishockey, konståkning, short track och snowboard.
Att Granada har fått spelen får ses som en fjäder i hatten. En anekdot i sammanhanget är att Granada har haft universitet sedan 1531.
I Strbske Pleso/Osrblie, Slovakien, den 24 januari till 1 februari hålls tävlingarna i längdskidåkning och skidskytte.

Läs mer här

Granadas ishall står färdig i slutet av året