För att främja relationerna inom den nordiska kolonin och näringslivet i Fuengirola och på Costa del Sol arrangerar kommunen den första upplagan av Feria Comercial Hispano Nórdica den 5 till 10 mars nästa år.

Det nordiska näringslivet på kusten växer. Kommunen hoppas att det även ska bidra till turistsektorn och ekonomin i Fuengirola.

Kommunalrådet i kulturnämnden, Rodrigo Romero, presenterade den nordiska kultur- och näringslivsmässan på måndagen.

– Det är ett nytt spännande projekt, ett frö som vi planterar och som vi hoppas slår ut i sin fulla prakt som en blomma de kommande åren.

Enligt Romero finns det en stark och solid relation mellan Fuengirola och den nordiska kolonin. Under flera decennier har nordbor valt att bosätta sig i Fuengirola.

– Vi tror att denna relation kan utvecklas och bli starkare, inte bara i Fuengirola utan även längs hela Costa del Sol och i Andalusien.

Kultur- och näringslivsmässan Spain Nordicum som arrangeras under fem dagar i mars 2024 kommer att ha både ett kommersiellt, kulturellt och gastronomiskt utbud.

– Den nordiska kulturen ska knytas ihop med den spanska och generera nya möjligheter och öppna upp nya samarbeten.

Under måndagens pressträff medverkade advokaten och författaren Rafael Ábalos som är lite av initiativtagare till Spain Nordicum. Flera av hans grannar är finländare och han har även danska, norska och svenska vänner.

– Jag tänkte att det kunde vara intressant att försöka knyta ihop samtliga länder här i Fuengirola, lyfta fram ländernas närvaro som bidrar till kommuns utveckling och ekonomi.

Ábalos presenterade ett utkast till förslag för borgmästaren Ana Mula och Rodrigo Romero som välkomnade det med stor entusiasm.

– De såg en potential i att Fuengirola kan bli ett centrum på Costa del Sol när det gäller relationerna med de nordiska länderna.

Därefter har kommunen kontaktat den nordiska klubben Asociación Hispano Nórdica som har funnits i 55 år.

– Vi hoppas att arrangemanget ska bli till nytta för oss allesammans.

Syftet med Feria Comercial Hispano Nórdica är att lyfta fram vilken betydelse den nordiska kolonin har på Costa del Sol men speciellt i Fuengirola. Arrangemanget hålls i Palacio de La Paz vid feriaplatsen.

– Det är ett mycket ambitiöst projekt med inte enbart kommersiella delar. Även kulturen i de nordiska länderna ska få sin plats antingen det handlar om musik, litteratur, utbildning, gastronomi och sport. Det kommer att arrangeras turneringar i padel, golf och boule, säger Rafael Ábalos.