När Sveriges statsminister Ulf Kristersson besökte Madrid på måndagen för att träffa Pedro Sánchez var det polissamarbete, illegal migration och kampen mot organiserad brottslighet som stod på programmet. Även statssekretaren inom säkerheten, Rafael Pérez närvarade.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson fick på måndagen en lektion i hur den spanska modellen för polissamordning fungerar i kampen mot terrorism och organiserad brottslighet.

Ulf Kristersson och statssekretaren inom säkerheten, Rafael Pérez, hade en hel del att tala om.

Med ökad gängkriminalitet och organiserad brottslighet som sprider sig över nationsgränser gäller det för polismyndigheter i EU-länder att samarbeta.

Under besöket i Madrid fick statsministern Ulf Kristersson en genomgång av verksamheten vid spanska inrikesdepartementets kriscenter (CITGO) och kampen mot den organiserade brottsligheten, och samarbetet med svensk polis.

CITGO:s generaldirektör Manuel Navarrete informerade statsministern om Spaniens bekämpning av terrorism och hur polissamarbetet ser ut mellan Spanien och Sverige.

Senaste åren har samarbetet gett utdelning. En av de mer framgångsrika polistillslagen som samordnades mellan Spanien och Sverige var ”caso de Mueble-Candinavia”. Här medverkade även Eurojust och Europol förutom spansk nationalpolis, Guardia Civil och den svenska polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Statsministern fick en genomgång av verksamheten vid spanska inrikesdepartementets kriscenter (CITGO).

I ett gemensamt tillslag greps 71 personer som ingick i ett större nätverk med narkotikahandel. En känd svensk flyttfirma med kontor i Torrevieja och San Pedro de Alcántara smugglade narkotika bland flyttgods mellan Sverige och Spanien.

Under utredningens gång kunde polisen avslöja hur ligan smugglade in narkotika från Marocko till Spanien. Det handlade även om penningtvätt, hur stora summor pengar från narkotikahandeln tvättades vita med investeringar i lyxfastigheter på Solkusten.

Kampen mot den organiserade brottsligheten fortsätter. Gängkriminella från Sverige som trivs i den spanska solen kommer i fortsättningen att ha ögonen på sig. Under de senaste åren har flera polistillslag utförts i Spanien riktade mot gängkriminella med kopplingar till Sverige.

Under gårdagens möte lovade Rafael Pérez och Ulf Kristersson att polissamarbetet mellan de två länderna i kampen mot organiserad brottslighet ska stärkas ytterligare.