Frimärket uppmärksammade att det spanska kommunistpartiet PCE (Partido Comunista de España) fyller 100 år. 135.000 frimärken (0,75 euro) skulle ha börjat att distribueras för försäljning från idag måndag. Men frimärket stoppas efter att ha blivit anmält.

Det är den spanska advokatförbundet ”Abogados Cristianos” som anmält frimärket och hyllningen av det spanska kommunistpartiet.

”Det är oacceptabelt offentliga förvaltningar som posten främjar en ideologi och upphöjer ett politiskt parti som har begått brott och förföljt tusentals människor enbart på grund av deras tro. Det är ett uppenbart brott mot principen om neutralitet” skriver det kristna advokatförbundet.

I fredags kom beslutet från en domare som stoppar utgivningen av frimärket vid spanska posten Correos.

Partido Popular, Vox och Ciudadanos kritiserade postens beslut redan i torsdags när beskedet om utgivningen av det nya frimärket kom. Samtliga tre partier kräver att postverkets generaldirektör Juan Manuel Serrano avgår.

Läs mer: Kommunist från Málaga blir konsumtionsminister

Några som inte har problem eller betänkligheter med frimärket är Izquierda Unida och Spaniens konsumtionsminister Alberto Garzón som är uttalad kommunist och som har skrivit boken ”Por qué soy comunista”.

Garzón säger att PCE var oumbärligt för demokratin. Att en domare går in och stoppar utgivningen av frimärket är skamligt. Även talespersonen för ytterkantsvänsterpartiet Podemos i Madrid, Alejandra Jacinto, säger att beslutet att stoppa frimärket bör oroa alla demokrater.

Enligt Abogados Cristianos går frimärket med symboler som hammaren och skäran emot den neutralitet som ska känneteckna offentliga institutioner. Frimärket utgör inte bara ideologisk indoktrinering utan bryter mot såväl lagen om det demokratiska minnet som ett utfall i EU-parlamentet som fördömer hyllningar av både kommunismen, nazismen och fascismen.

Mer än 100 miljoner människor har fallit offer för kommunismens grymheter.