Är du på jakt efter att hyra något på kortare eller längre tid på Solkusten? Det är sug efter att hyra vilket gör att det nästan är ett omöjligt uppdrag att hitta något som är ledigt och till rimligt pris. Hyresmarknaden är utom kontroll enligt experter med hyror som stigit med 30 procent på ett år.

Hypotekslån som Euribor ökar och det är ekonomisk turbulens. Men bostadsmarknaden i provinsen Málaga är glödhet.

Enligt en genomgång som nyhetsbyrån EFE har gjort och som La Opinión de Málaga refererar till, är det nära på omöjligt att hitta en hyresbostad i Málaga stad. Det är något enklare och billigare i övriga kommuner.

Men enligt uppgifter till Svenska Magasinet är det även svårt i Fuengirola, Nerja, Torremolinos och Marbella. Ett skandinaviskt par letade bostad i Fuengirola. Men det visade sig vara ett omöjligt uppdrag så det blev Torre del Mar i stället.

Svårast att hitta en hyreslägenhet på längre tid är i Málaga stad vilket gör att många letar efter lägenhet i närliggande kommuner där det är enklare och något billigare.

Genomsnittshyran per kvadratmeter i Málaga nådde 12,58 euro i oktober, enligt de senaste uppgifterna från Fotocasa. Men i centrum eller östra Málaga är hyran för en lägenhet med två sovrum sällan under 1.200 euro per månad .

Problemet i Málaga gäller inte bara prisbilden utan brist på hyresbostäder.

– Alla vill till Málaga men det finns inte bostäder till alla, säger fastighetsexperter som EFE talat med.

Orsaken till att utbudet och att priserna stigit är att anställda i spanska företag och andra länder som kan distansarbete har flyttat till Málaga. Det gäller i synnerhet utländska medborgare särskilt från norra Europa som har flyttat till Málagakusten på flykt från kylan.

Bristen på hyresbostäder kommer att hålla i sig den närmaste tiden enligt bedömare.