Sedan juli 2011 har inte mindre än sju efterlysta svenskar fångats in i Spanien. Men ännu återstår ett antal svenska medborgare som enligt svensk polis gömmer sig i Spanien. Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet kan avslöja att en framgångsrik svensk företagare på Costa del Sol är efterlyst och söks av svensk polis. Mannen dömdes vid Jönköpings tingsrätt 2004 till 1 år och 10 månaders fängelse för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och häleri. Domen är på över 100 sidor och mannen från Sverige ska enligt domen ha lurat inte mindre än 27 företag på pengar.

– Det var ett misstag jag gjorde den gången och det står jag för. Nu lever jag ett mycket skötsamt liv, alla kan göra misstag, säger mannen som Svenska Magasinet har pratat med.

Mannen har ett mycket gott rykte på kusten och han är respekterad. Han kommentarer sin nuvarande situation på Solkusten med att han har startat ett nytt liv.

Annons

– Jag umgicks då med ett gäng killar som rörde sig i speciella miljöer. Jag köpt grejer som de hade lurat till sig utan att betala. Dessa produkter sålde jag vidare. Jag har inte haft kontakt med företagen som känner sig lurade.

– Samtliga inblandade i härvan skyllde på mig och åklagaren menade att det var jag som var hjärnan och hade tänkt ut allt. Jag har inte blivit rättvist behandlad utan i stället har jag fått ta hela skulden. Men å andra sidan får jag skylla mig själv, jag visste varifrån grejerna kom, jag hade vetskap om det att det sågs som häleri.

Ytterligare en person i härvan flydde till Thailand före rättegången. Enligt mannen på Solkusten ska den personen sedan ha blivit gripen och hemskickad till Sverige där han dömdes.
– Jag har haft tankar på att åka till Sverige för att avtjäna mitt straff. Men på grund av vissa förändrade omständigheter på min arbetsplats så har det inte blivit av.

Mannen uppger till Svenska Magasinet att han har pratat med polisen i Sverige. Mannen ska ha fått besked om att det inte kunde bli tal om någon efterlysning utomlands om det rör sig om ett fängelsestraff under två år.
– Först måste man bli häktad i sin frånvaro före efterlysning och innan man blir hämtad.
– Jag är inte stolt över detta, det var vansinnigt dumt, jag ångrar det verkligen.

Den snart 40-årige mannen har ett brottsregister tillbaka till 1994 och tidigare suttit på anstalt. Han är utskriven från Sverige sedan den 26 september 2007.

Spansk polis har sedan 2010 vetat om var den snart 40-årige mannen finns. Information om mannen lades in på Schengens informationssystem det året och sedan dess har spansk polis information om mannen.
– Spanien har förbundet sig att biträda Sverige i sådana här saker. När ett land skickar information om en viss person ska polisen i det aktuella landet där den efterlyste befinner sig agera, säger en kriminalinspektör som arbetar vid Fugitive Active Search Team och som Svenska Magasinet har talat med.

Enheten som går under förkortningen FAST är stationerad på den Internationella Sektionen som ligger under Rikskriminalpolisen i Stockholm. FAST är den enhet som arbetar med att spåra efterlysta svenskar utomlands.
– Allt om den här personen är känt, de vet var han finns, säger polismannen till Svenska Magasinet.

Svenska rikskriminalpolisen fokuserar särskilt på att spåra efterlysta svenskar i Spanien sedan ett år tillbaka.
– Vi har upptäckt att det är en tillflyktsort för våra efterlysta och vi har byggt upp ett bra samarbete med spanska myndigheter. Detta är anledningen till att många gripits och skickats hem senaste året, säger en polisman till Svenska Magasinet.
– Spanien har tidigare varit en bra tillflyktsort men har blivit ett riktigt dåligt alternativ att gömma sig i eftersom vi genom samarbetet blivit väldigt effektiva där. Sedan är de ju inte lika effektiva på alla orter med gripande efter lokalisering men det åtgärdar vi allteftersom.

En av de senaste i raden av gripna är en 61-årig svensk medborgare från Bandhagen i Stockholm. Mannen som ursprungligen kommer från Chile dömdes i Svea hovrätt till två års fängelse 2009. Mannen ska har förgripit sig på en minderårig flicka mellan åren 1989 till 1992. När övergreppen började var flickan blott fyra år. Mannen greps i Torrevieja på Costa Blanca.

Förutom den snart 40-årige svenske företagaren på Solkusten har svensk polis kännedom om ytterligare fyra eller fem svenska medborgare som är på flykt och gömmer sig i Spanien.