För Andalusien är besökare från andra länder eller andra delar av Spanien en betydande del av ekonomin. Därför var åren präglade av Covid-19 mycket tuffa för regionen. Denna sommar pekar dock på en uppgång då turisterna spenderade mer än de gjorde före pandemin.   

Runt 11.1 miljoner personer reste till Spaniens sydligaste region denna sommar. Dom handlade i lokala restauranger, barer och affärer för drygt åtta miljarder Euro och stannade i snitt 10 dagar. Det betyder att de flesta hade en både längre och dyrare semester än före pandemin. 

Antalet besökare har inte ändrats nämnvärt sen före år 2020 men de som reser till solkusten la mer pengar i år än de tidigare gjort. 

2019 var en rekordsommar med ett ovanligt högt tryck och även om antalet besökare i år var tre procent lägre har de spenderat sju procent mer. 

Siffrorna presenterades av Arturo Bernal, som är den lokala ministern för kultur, sport och turism. Enligt tidningen Sur tror han att ökningen beror på “regionens dragningskraft som resmål och hårt jobb och kompetens bland dess arbetare”. Han förklarade också att en klar majoritet, ca 72 procent, av besökarna är inhemska medan 28 kommer från andra länder. Det innebär att de utländska turisterna gick upp med 9 procent mot ifjol. 

Förra året präglades fortfarande av pandemin. Jämfört med förra sommaren kommer årets ökning av utgifter upp i hela 32 procent.