Tänker du flyga till/från Spanien under juni månad? Då kan det vara bra att välja rätt resdag. Flygledarna varslar nämligen om strejk under fyra dagar. Det är flygledarfacket USCA (Unión de Controladores Aéreos) som varslar om strejk den 8, 10, 12 och 14 juni vilket i så fall skulle bli den första kollektiva utlysta flygledarstrejken i Spanien på 26 år.

Flygledarna tänker lägga ned sitt arbete under fyra timmar dessa dagar; mellan 10 till 12 och mellan klockan 18 till 20.

Strejken kommer som en protest mot att luftfartsverket Aena inte tänker återanställa de 61 flygledare i Barcelona som lade ned sitt arbete så att luftrummet den 3 och 4 december 2010 stängdes.

Spanien utlyste katastroftillstånd i samband med flygledarnas strejk den gången. Det innebar att flygledarna beordrades att återvända till arbetet under hot om åtal och fängelsestraff.

Annons

Flygtrafiken har varit helt lamslagen och luftrummet delvis stängt. Flygledarna massjukskrev utan förvarning, i protest mot förändrade arbetstider och regeringens beslut om att privatisera en stor del av flygplatserna.

Premiärministern den gången, socialisten Alfredo Perez Rubalcaba, utlyste katastroftillstånd i landet. Det var första gången som Spanien vidtog en sådan åtgärd sedan demokratin infördes på 1970-talet.

300.000 resenärer påverkades den gången.