En rundtur i mytomspunna Ronda några mil från Marbella och Solkusten. Sommaren är Ronda som bäst och folklivet är på topp. Här kommer topp 5.

Casa Museo Don Bosco

Vid besök i Ronda blir det en sväng in på Casa de San Juan Bosco, calle Tenorio 20. Det är en mindre palatsliknande byggnad i modern stil från början på 1900-talet. Den tillhörde familjen Granadinos som senare överlät det som viloplats för präster och sjuka och medlemmar i den katolska grenen, mest känd under namnet Salesianos vilken grundades av San Juan Bosco med huvudsäte i Turin i Italien.

Det är utsikten från terrassen och rummen i Casa Museo Don Bosco som lockar och är värda ett besök. Flera av rummen är välbevarade och inte minst pation som går i morisk stil.

Här finns också en stor samling keramik från Andalusien samt gobelänger från 1800-talet. Möblerna i valnötsträ är vackra. En öppen spis i den stora salen är hantverk i renaste kastiliansk stil.

Trädgården på baksidan har ett vackert läge precis vid kanten av ravinen varifrån du kan se den nya bron.

Kändisarna

På sommaren är Ronda sockerbiten som kändisarna dras till. Inte minst under den kända tjurfäktningen Corrida Goyesca första helgen i september då spanska kändiseliten är på plats.

Ernest Hemingway, Ingrid Bergman och Orson Welles har varit här. Orson Wells gjorde sin sista resa till Ronda den 8 maj 1987, två år efter sin död.

Hans önskan var att bli begravd i Ronda och sedan 1987 ligger han i brunnen på gården Recreo de San Cayetano en bit utanför Ronda. Gården ägs av den kända tjurfäktarfamiljen Ordóñez.’

Hans sista resa från Kalifornien till Ronda sägs ha varit i en liten ask i en flaska, som låg i en träkista och var inhöljd i en blå säck.

En staty av Orson Welles finns på P.º Blas Infante 1 i Ronda snett bakom tjurfäktningsarenan.

Det är Rondas egen Walk of Fame. Men i stället för en åtråvärd stjärna har kändisar som varit i Ronda fått sin egen staty, byst eller gata uppkallad efter sig.

Hotell Victoria

Under besöket i Ronda väljer många att bo på Hotell Catalonia Reina Victoria Wellness & Spa. I viktoriansk stil och med anor från 1906. Det är i liknande stil som Hotell Cristina i Algeciras.

Hotellet byggdes egentligen för järnvägsarbetare i samband med att engelsmän hade fått ansvaret för att bygga järnvägen från Bobadilla till Algeciras.

Spaniens exkung Juan Carlos med drottning Sofia har bott här. Det gjorde Rainer Maria Rilke också. En tyskspråkig lyriker som betraktas som en av det tyska språkets främsta poeter.

Rilke anlände till Ronda 1912 och bodde på det som numera är rum 208 från den 9 december 1912 till den 19 februari 1913. Ronda var planerat som ett tillfälligt besök. Rilke häpnade över landskapet och stannade längre än vad som var planerat.

I ett brev adresserat till sin mor skriver Rilke:

”En av de äldsta och mest kuriosa bland Spaniens städer, ligger magnifikt på två steniga platåer mellan vilka det finns en ravin 150 meter djup och knappt 90 meter bred där floden rio Guadalevin passerar och söker sin väg”.

I ett annat brev skrev Rilke:

”Denna stad är obeskrivlig, belägen på två klippor utskurna till en topp och åtskilda av en djup ravin och en smal flod”.

Tiden i Ronda inspirerade Rilke som var produktiv med en serie dikter och andra skrifter.

Vid 100-årsminnet av besöket lät hotellet återskapa rum 208 med möbler från den tiden. Det gick att få nyckeln till rum 208 för att se hur den kände tyske poeten bodde under vintern 1912/1913.

Numera står vissa möbler från rummet till vänster om hotellbaren. Plus annan utrustning som poeten använde liksom böcker och andra skrifter.

Under den kända tjurfäktningen Corrida Goyesca som hålls på sensommaren bor tjurfäktarna på hotellet varifrån de åker uppklädda i häst och vagn till Plaza de Toros.

Det kan tilläggas att Ingrid Bergman bodde på hotell Victoria 1943 i samband med inspelningen av “Klockan klämtar för dig” där hon spelade mot Gary Cooper.

Plaza de la Real Maestranza

Ronda är också tjurfäktning antingen man vill eller inte. Mitt i stan ligger Spaniens kanske mest kända Plaza de Toros. Det var i Ronda som de regler som gäller för tjurfäktning kom till på 1700-talet. Tjurfäktningsarenan invigdes 1785. Den blev K-märkt, BIC (Bien de Interés Cultural) 1993.

Varje år på sensommaren i samband med Feria de Pedro Romero arrangeras en traditionell tjurfäktning, corrida goyesca, med klädsel som konstnären Francisco de Goya skildrar i sina välkända konstverk. Normalt är det första helgen i september.

Om du väljer att gå in och titta på Spaniens mest kända Plaza de Toros så får du kavalleriet eller Caballería de Ronda på köpet. Många väljer att besöka platsen bara på grund av de vackra och väldresserade hästar som finns här och som tränas dagligen vid det klassiska dressyrcentret Escuela de Equitación.

Real Maestranza de Caballería i Ronda kom till efter ett beslut av kung Felipe II den 6 september 1572 att upprätta kavalleri och utbildning för att hantera vapen till häst.

Det finns uppgifter om att kavalleriet var i verksamhet under 1600-talet för att få ytterligare privilegier av kungahuset under 1700-talet då det utökades.

Det gör Ronda till det äldsta och en av de mest prestigefyllda i Spanien. Efter Ronda startade kavallerier i Sevilla 1670, Granada 1686, Valencia 1697 och Zaragoza 1819.

Norr om Ronda har den spanska legionen en anläggning kan tilläggas varför legionärer ofta syns i stadsbilden.

Rondas viner

Det går inte att berätta om Ronda utan att nämna alla trevliga viner. Det är närodlat och närproducerat. Bodegorna runt Ronda har växt upp som svampar ur jorden. Flera av dem är ekologiska.

För tjugo år sedan fanns nio bodegor i provinsen Málaga. Nu har vi omkring 50 vinproducenter varav hälften finns i Ronda-området.

På 1990-talet var det vin från den Madridfödde prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg gård Cortijo Las Monjas som var det mest kända Rondavinet.

Nu heter gården och producenten Cortijo los Aguilares. Här odlas Cabernet sauvignon, Syrah, Merlot, Petit verdot och Tempranillo.

De har lyckats vårda anläggningen, dess historia, tradition, miljö och landskapet. Cortijo los Aguilares är en av de mest spännande vinproducenterna i Ronda-området som gör ett strålande arbete och utmärkta viner. Missa inte den!

Martin C. Kieninger från Österrike är ytterligare en som har lyckats. År 2000 började Martin att plantera 4.000 vinstockar nedanför Sierra de las Cumbres i Ronda. Bland annat de österrikiska druvorna Blaufraenkisch och Zweigelt.
Här odlar han även den andalusiska druvan Tintilla de Rota samt Garnacha Tinta förutom flera franska druvsorter som Cabernets Sauvignon Franc, Merlot och Pinot Noir.

Familjen Schatz kom till kusten 1982. Friedrich började läsa spanska i Marbella men ville upp i bergen. Han började plantera vinstockar vid gården Finca Sanguijuela vars initialer, F S, sammanfaller med Friedrich Schatz. Hans ekologiska viner har rönt stor uppskattning.

Inte långt från Ronda ligger det lilla samhället El Burgo med Bodegas Conrad. Startades 1998 av Theo och Anne Marie Conrad från Schweiz. De har jobbat inom matproduktion för att senare bli vinproducenter i södra Spanien. Kvalitet och respekt för naturen har bidraget till deras viner med namn som El Pinsapo, Cristina, Soleón och El Niño León och Leona Hermosa. Med ständiga utmärkelser.

Bodegas Tres Generaciones är en av mina personliga favoriter. Nyligen vann de Medalla de Oro Bacchus för 2022 med Rondavinet Arquitecto 2017 på Cabernet Sauvignon, Tempranillo och Syrah med tolv månader på fat.

Det är första gången ett vin från Málagaprovinsen tar hem den främsta utmärkelsen vid den internationella tävlingen. Juan Antonio Lara och hans team vid Bodegas Tres Generaciones gör ett strålande arbete efter bara sju år.

En ”Orson” tack!

Och när du besöker Ronda, varför inte prova kaffedrinken ”Orson”, signerad av honom själv.

Ta ett högt dricksglas. Häll i en liten kopp starkt kaffe. Skyffla ner två matskedar mjuk vaniljglass. Fyll på – upp till kanten! – med brandy, gärna av märket Magno.

Som Orson Welles sa:

”Kaffet håller dig vaken, glassen är bra för magen, och brandyn fyller dig med liv!